Dyrking og bruk av pioner

Pioner er en av de mest storslagne blomstrende plantene vi kan dyrke i våre hager her nord, og på kultiveringsiden skjer det nå mye spennende. De er fantastiske snittblomster og blomstrer på forsommeren, når vi ikke har andre blomster i overflod. Takk og lov for pioner!

Design_uten_navn_69_

norsk navn: pion, peon, bonderoser

vitenskapelig navn: Paeonia

type plante: staude

vanskelighetsgrad: lett, men krever litt tålmodighet

plassering: full sol

kan dyrkes i krukker: ja, men mye annet er bedre egnet

nyttig for pollinatorer: ja

god som snittplante: ja

Pioner trives godt de fleste steder i Norge, flere av de klarer seg helt til herdighetssone H8. Faktisk kan det være vanskeligere å dyrke de der det er for varmt, for de trenger kulde om vinteren for å trives. Så det er en utmerket plante for våre forhold. 

Forberedelser

Pionplanter kjøper man enten som ferdig plante eller som barrotsplante, dvs at du kjøper en pionrot uten jord. Begge metoder er godt egnet til pioner. De kan gjerne plantes på høsten, men tilgangen og utvalget av planter er som regel størst på våren her hos oss. 

Pioner vil helst ha dyp og kraftig jord som ikke er for våt om vinteren. Det er viktig at du tenker godt gjennom hvor du ønsker at den skal stå, og den kan bli ganske så stor. Pionen vil helst få stå på samme stedet hele tiden, og den kan godt bli 80 år gammel.

Forbered bedet med spavending og kompost eller grunngjødsel, f.eks hønsegjødsel.Grav et romslig hull, det er viktig at hele potteklumpen kommer under jord, men ikke mye under. Og så vanner man alltid etter planting, nesten uansett hva det er. 

Videre stell og høsting

Nå kommer tålmodigheten inn i bildet, for det kan ta et par år før pionen din blomstrer, hvis du har plantet en barrotsplante eller en liten plante. La den få stå i fred og ro, hold den ren for ugress, gi den litt gjødsel en gang i året og len deg tilbake, den trenger tid. 

Når den så begynner å blomstre må du også vise selvbeherskelse, for man bør ikke høste alle blomstene. Av en godt voksen pion kan man høste rundt 1/3 av blomstene, uten å tære for mye på planten. De skyter ikke nye blomsterskudd samme sesong. Det er egentlig ikke blomstene som er problemet, men bladene, fordi planten trenger bladene sine for å drive fotosyntese. Så hvis du høster veldig korte stengler kan du høste mer enn om du tar lange med mange blader på. 

Pioner kan høstes allerede i ganske tidlig knopp, men knoppen må ha begynt å mykne ellers vil den ikke åpne seg. Det riktige stadiet kalles marshmallow staidet, og det er fordi knoppen skal være myk som en marshmallow. Når de høstes på dette stadiet kan de lagres tørt i kjøleskapstemperatur i et par uker, hvis du trenger de senere. 

Når vi skal bruke pioner i bryllup, høster vi de i nesten åpen blomst. Vi vil at de skal være på sitt vakreste på bryllupsdagen selvfølgelig, og det er for oss i helt åpen blomst. Da kan de ikke lagres tørt og må brukes med en gang. 

Pioner skjæres med skarp saks eller kniv og settes rett i vann i kjølig temperatur noen timer før bruk. 

Design_uten_navn_76_

Bruk av pioner

Det er vel nesten ingen grenser for hva man kan bruke pioner til i blomsterverkstedet, de er ekstremt godt egnet. Lange, glatte, stødige stengler som bærer store, fantastiske fokusblomster har man alltid bruk for. Pioner er tett forbundet med bryllup og er manges favoritt. Siden vi dyrker våre selv, har vi de kun på forsommeren, hvor de har en selvfølgelig plass i mye av det vi gjør. 

Fargene spenner fra hvit og lys krem, innom gul, over til korall, til rosa og til dyp cerise og burgunder. Gruppen som heter Itoh pioner har kommet på markedet med nye og spennende fargekombinasjoner, mange av de endrer farge gjennom blomstringen. 

Det er bare å rydde plass til disse plantene hvis du ikke allerede har de i hagen, du vil elske de!

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser