Dyrking og bruk av zinnia

Zinnia, eller frøkenhatt som den vel egentlig heter på norsk, er en fargeglad og livsglad blomst som oser av sommer. Vi har et hjertevarmt forhold til denne planten, første gangen vi presenterte blomstene våre til profesjonelle blomsterfolk, var det zinnia som tok pusten fra dem. Zinnia er sjelden å se i blomsterbutikker, fordi de tåler dårlig frakt og tett pakking. Dermed er de en spesialitet for lokalblomstdyrkere, og en fin flaggbærer er de. 

zinnia frø

norsk navn: frøkenhatt

vitenskapelig navn: zinnia

type plante: ettårig

vanskelighetsgrad: lett hvis du har en varm plass til de

plassering: full sol og mye varme

kan dyrkes i krukker: ja, velg de lavere sortene som oklahoma eller Queen

nyttig for pollinatorer: ja

god som snittplante: ja

Forberedelser og såing

Zinnia er en yndet plante for pollinatorer, jo mer åpne og tilgjengelige senter av blomsten er, jo bedre selvfølgelig. Hos oss er zinnia en av plantene humlene bruker til å sove i, vi finner ofte søvnige humler i blomstene tidlig på dagen. Da må man bare gå videre og vente til humledagen har begynt før man kan plukke den blomsten. 

Første gang jeg ble kjent med zinnia i all sin prakt, var når jeg jobbet med blomsterbedene på Universitetsplassen i Oslo. De store blomsterbedene ligger lunt inntil de lysegule murveggene på den sørvendte plassen, og gir svært varme og gode forhold for blomster. Zinnia er en svært varmekjær plante og stortrivdes der, og presenterte seg fra sin mest storslagne side, med planter på rundt 1,2 meter og masse blomster. 

zinnia stell planting

Den erfaringen gjorde at vi alltid har dyrket zinnia i tunnel i Blomsterhagen. Selv om tunnelene er uoppvarmet, gir de et løft til den norske sommeren, det kan blir riktig så varmt der inne. Og vi har aldri opplevd at zinnia plages av varmen, tvert imot. 

Det betyr at hvis du ikke har et lunt og godt sted å tilby zinnia, kan det hende at de blir vanskelige å få til å trives, så gi de din varmeste plass, så vil de belønne deg. Husk at mikroklima betyr masse, dvs at forskjellige plasseringer innen samme område kan ha store forskjeller. 

Zinnia er ettårig og såes fra frø hvert år. Vi sår de alltid innendørs, og de er raske og greie i oppalet. Vi beregner kun 3-4 uker fra såing til utplanting. Siden de er så varmekjære forsøker vi aldri å presse de til tidlig planting, så vi planter de ut i overgangen mai/juni. Det betyr såing rundt 1.mai. Vi er vant til at de spirer raskt og greit og sår de direkte i pluggbrettene. De liker visstnok ikke at røttene blir forstyrret, så jeg ser at det anbefales direktesåing, men vi har aldri hatt noe trøbbel med å så i plugg og plante den ut senere. De skal dekkes litt, dvs den generelle regelen om ca 3 ganger frøets diameter. Med et flatt og avlangt frø som zinnia har må man være litt omtrentlig, men de skal altså dekkes så vidt. Ideell spiretemperatur er ganske varm, gjerne over 23 grader, men vi har ingen problemer med å spire de på rundt 18 grader og godt med lys. 

zinnia fordriving

Utplanting og videre stell

Vi planter ut zinnia når jorden har blitt god og varm, som tidligere nevnt i overgangen mai/juni i et bed forberedt med grunngjødsel og luftig struktur. Hos oss vokser de i såkalt mypexduk, det er en mørk vevet duk som hindrer ugress, men den gjør også jorda noe varmere, og det setter zinnia pris på. Zinnia MÅ vokse i full sol, den synes egentlig at Norge er i kjøligste laget for den. 

Man kan gjerne toppe zinnia, vi gjør det nå, men gjorde det ikke tidligere. Å toppe betyr å knipe av toppskuddet over f.eks 2-3 bladpar. Da vil planten forgrene seg bedre fra bunnen. Hvis man ikke topper vil den første blomstene komme ganske dypt nede i planten, så den må man knipe bort uansett, toppingen sparer tiden planten bruker på å utvikle den blomstene som man kniper senere uansett.

zinnia staude

Hvis zinnia får for lite vann, blir den tørkestresset og kan raskt få lus, så gi den nok å drikke. Hvis den vokser beskyttet mot vind, som den burde, trenger den som regel ingen oppbinding. 

Høsting og bruk

Når den begynner å blomstre gjelder det å være litt tålmodig med høstingen. Zinnia må være godt utviklet for å vare i vasen, er blomsten for ung vil den fort henge med hodet. Det er blomsternakken som er det svake punktet, og for å teste om den er klar for høsting kan du riste litt i planten. Svaier den med nakken er den ikke klar, mens hvis den er fast og fin kan den høstes. De fleste zinnia som er godt utviklet står godt over en uke i vasen. 

Du bør høste av zinniaene dine for å promotere videre blomstring, så du kan bare unne deg vasevis av blomster. 

zinnia bukett i vase

Det er enkelt å ta frø av zinnia, men det er slett ikke sikkert du får samme form eller farge på blomstene. Kanskje får du noe ennå finere. Det er uansett verd et forsøk, å prøve zinnia fra egetprodusert frø. 


Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser