Dyrking og bruk av tulipaner
I løpet av de årene vi har drevet Blomsterhagen har alle tulipansortene vi har testet og blitt kjent med vært en av de helt store gledene. Det er lett å tro at tulipaner, som man finner i billige bunter utenfor enhver bensinstasjon fra desember til mars er kun det man ser der, noe litt ubetydelig i grelle farger. Vi er så glade for at vi er fler og fler som oppdager hvor mye mer de denne planten har å by på!
norsk navn: tulipaner
vitenskapelig navn: Tulipa
type plante: løkplante, i utgangspunktet flerårig
vanskelighetsgrad: lett
plassering: full sol til delvis skygge
kan dyrkes i krukker: ja
nyttig for pollinatorer: ja
god som snittplante: ja
Forberedelser og planting
Tulipaner kjøpes som løk på ettersommer og høst, plantes i slutten av vekstsesongen og blomstrer våren etter. På det tidspunktet lengter vi alle etter blomster og varme, å være så etterlengtet gjør noe med populariteten. Hos oss begynner de blomstringen i slutten av april og holder på 5-6 intense uker.
Vi setter tulipanløken i slutten av september, senest i første halvdel av oktober. Det finnes mange historier om setting av løk nesten frem til jul, med suksess. Løkene tåler mye, men man vil jo sikre det gode resultatet, og da skal de helst ha noen uker å etablere seg med røtter, før kulden avslutter all vekst for året.
Når man setter tulipanløk for snittblomstbruk, setter vi de like tett som i en eggekartong, dvs nesten helt tett men uten av de rører hverandre. Da vil de strekke seg mot lyset og bli lange og fine, dessuten sparer vi plass, siden vi må bearbeide jorden der vi vil sette de. Vi passer på at jorden er spavendt, slik at den er luftig og lettarbeidet, gjerne med litt kompost for jorden sin del, løken inneholder det planten trenger den første sesongen. Vi prøver å få ca 10 cm jord over løken, dvs at den skal plantes ganske dypt. Er det tørt vanner vi litt etter planting, for at den skal våkne og begynne med rotsetting. Husk å merke hva du setter hvor, eller tegn et kart. Det er alltid stas å vite hvilke sorter som er hvilke.
Etter det gjør naturen sitt og vi bare venter. Det er ikke så mye som kan gå galt, bortsett fra at de kan råtne hvis de er plassert et sted det er for vått gjennom vinteren.
Videre stell
Når våren kommer begynner de å titte opp til litt forskjellig tid, avhengig av hvor de står. Inntil en sørvegg vil de komme opp en god del tidligere enn ute på vårt jorde f.eks. Noen ganger vil de se fryktelig lave ut, knoppen kommer så vidt opp av bakken. De kan allikevel rekke å bli lange og flotte, bare ha is i magen. Er våren kort og bråvarm, kan blomstringen bli lav og rask, er det en lang, kjølig vår vil de bruke lengre tid på både vekst og blomstring. Forsommeren er alltid uforutsigbar. Vi vanner våre tulipaner hvis det rekker å bli tørt før blomstringen er over.
Høsting og bruk
Hvis man dyrker tulipaner som snittblomst, er det vanlig å høste hele planten med løk og det hele, for å få lengst mulig stengel. På den måten bli tulipanløken ettårig, og man setter nye løk på høsten. Det hjelper lite å klippe av stengelen slik at løken blir igjen i bakken, fordi de fleste bladene blir fjernet med blomsten, og da får ikke planten samlet næring gjennom fotosyntese. Dette er annerledes på f.eks narcissene, som har en bladkrans nede, som blir igjen når man høsten blomsten. Man kan teoretisk plante løken igjen, gjødsle den og gi den et par år til å samle næring igjen, vi har ikke forsøkt det.
Hvis du ikke høster blomsten, og vil at løken skal blomstre igjen neste år, gjødsler du den etter blomstring og lar den stå til den har visnet ned. Det er anbefalt å fjerne det visne blomsterhodet, så planten ikke bruker kreftene sine på å sette frø. Da kan du klippe av stengel og blader og la løken være. Da har den alle forutsetninger for å blomstre igjen året etter.
Når du høster tulipaner for å bruke de i blomsterverkstedet kan du høste de fra knoppene begynner å vise farge. Tidlig i dette stadiet, kan du oppbevare løken tørt i kjøleskap/kjølerom i 2-3 uker før du kan ta den frem igjen, sette den i vann og bruke den. Behold gjerne løken på mens den ligger slik hvis du har muligheten. Skal du bruke den med en gang, kan du selvfølgelig høste den når den er mer utviklet, den er jo ikke på sitt fineste i farget knopp.
Rull tulipanene inn i stramt papir, kutt av stenglene slik at de har et friskt snitt og sett de i vann. Da vil de være rette og fine når du fjerner papiret. Nå er det ikke slik at alle synes tulipaner er på sitt vakreste når de står som soldater i vasen, men de vil etter hvert begynne å danse i vasen uansett, så det kan være greit at de begynner fra en noenlunde oppreist stilling. De vokser og strekker på seg en god stund etter at de har kommet inn, så vær forberedt på en liten forestilling. Skikkelige tulipaner er fantastiske hele veien, faktisk kan de være helt vidunderlige når de er så å si visne også, det kommer vel an på øyet som ser.