Dyrking og bruk av sommerasters
Sommerasters er en plante vi ikke kjente særlig til før vi begynte å dyrke snittblomster. Vi hadde nok sett de småblomstrende i en blomsterbutikk eller to, men sommerastersene har så mye mer å by på. Første gang vi viste storblomstrende sommerasters til en blomsterdekoratør, ble det stor ståhei. De hadde aldri trodd at sommerasters kunne se så fantastisk ut. Så var de også på størrelse med pioner.
norsk navn: sommerasters
vitenskapelig navn: Callistephus chinensis
type plante: ettårig
vanskelighetsgrad: lett til middels
plassering: full sol i veldrenert jord
kan dyrkes i krukker: ja
nyttig for pollinatorer: ja
god som snittplante: ja
Forberedelser og såing
Det anbefales å forkultivere denne planten, dvs å så den innendørs på våren. Den skal plantes ut når all fare for frost er over, og den trenger 6-8 uker fra såing til utplanting. For oss her i Oslo betyr det at vi sår den i første halvdel av april. Den spirer i løpet av 10-14 dager på 21-22 grader. Dekkes normalt. Vi breisår og prikler senere, det gjør vi med det meste for å spare plass i drivhuset på våren.
For oss er det ikke unormalt at man ikke får fullt tilslag med såingen av denne planten, vi regner med en del svinn på den.
Vi gjør klar bedet med spavending, luking og grunngjødsling med f.eks pelletert hønsegjødsel. Utplanting skjer i begynnelsen av mai. Vi dyrker den ofte i tunnellen vår, fordi noen av sortene kan få litt skadde kronblader av regn. Ellers tåler planten godt å stå utendørs. Vi planter de vanligvis på 25 cm planteavstand.
Når den har fått 2-3 sett med blader topper vi den. Dvs at den vil forgrene seg og sette flere skudd som blir til blomster. De første plantene, de som jeg beskrev i innledning at hadde blomster på størrelse med pioner var utoppet. Da bruker planten all sin energi på å lage en blomst, og den blir tilsvarende stor og fantastisk, så det kan være gøy å prøve med noen planter. Nå topper vi de for å få større avling. En plante kan gi mange stengler hvis den trives.
Høsting og bruk
Vi høster blomstene når de er sånn halvåpne. Da vil de fortsette å utvikle seg i vasen, samtidig som de allerede er ganske flotte. Sommerasters er en utmerket snittblomst og står riktig lenge og godt i vasen. Den er super i buketter og ennå den ikke er så eksotisk er det mange som vil lure på hva det er for noe. Det er en plante som burde få mer oppmerksomhet og den begynner å få det. Mange nye sorter har kommet til i mange vakre farger, og med store blomster og generøs avling. Men vi må heller ikke glemme de med små blomster, for når blomstene er små er det som regel mange av de pr stengel. Det er det engelskmennene kaller en “spray”, som vi kanskje kaller grenblomstring, som i grennellik og grenroser. En gren med sommerasters fyller riktig godt i bukettene, og de småblomstrende står nesten ennå bedre i vasen.
Hvis du har lest så langt, så håper jeg at du tenker at sommerasters er verd å prøve, for det er de virkelig.