Dyrking og bruk av solsikker

Solsikkene er et klassisk symbol på sommer og en høyt elsket plante gjennom generasjoner. Når har kultiveringen gitt mange nye sorter, også for de som ikke er så glade i gult. Som snittblomst er de supre og egendyrkede solsikker kan lett stå opp mot tre uker i vasen. 

solsikker sesong

norsk navn: solsikker

vitenskapelig navn: Helianthus annus (ettårig) Det finnes også flerårige solsikker

type plante: ettårig

vanskelighetsgrad: lett

plassering: full sol

kan dyrkes i krukker: tja.. store krukker og lave sorter kanskje

nyttig for pollinatorer: ja, men ikke alle sorter

god som snittplante: ja

For å ta det med pollinerende insekter først, en “vanlig” solsikke er en super plante for pollinerende insekter. Men de sortene vi dyrker er pollenfrie, siden vi dyrker først og fremst for snittkvaliteten. Snittblomstbransjen har kultivert frem pollenfrie sorter for at det ikke skal drysse pollen inne hos folk og for å være mindre allergifremkallende. Grunnen til at vi velger disse sortene er at de har den største estetiske variasjonen. Siden vi dyrker enormt mye som insektene har glede av unner vi oss det. Så skal det også nevnes at vi ofte finner humlene sovende i solsikkene våre, så helt unyttige er de ikke. 

solsikker frø plante

Forberedelser og såing

Solsikker kan gjerne såesdirekte ute i bedet, men vi sår de alltid innendørs. Solsikkefrø er populære blant både fugler og mus, så vi opplevde at det kom mistenkelig lite planter opp av frøene ennå vi dekket med duk. Musene har nok ingen problemer med duken. Vi sår de i miniplugger og de tar kun et par uker mellom såing og utplanting. For oss er det viktig at de ikke blomstrer for tidlig, vi ønsker å kunne høste de fra rundt skolestart, derfor må vi tilpasse såingen og ikke så for tidlig. De er noe av det siste vi sår og vi sår de i overgangen mai/juni. Men de kan selvfølgelig sås tidligere for tidligere blomstring, eller flere ganger gjennom sesongen. 

solsikke staude

Utplantingen skjer i bed som er forberedt på vanlig måte med spavending, luking og grunngjødsling med f.eks pelletert hønsegjødsel. For planteavstand er det viktig å merke seg at det finnes både enstaket solsikke og flergreinet solsikke. Den enstakede er mest kjent, det er den som kommer med en blomst i toppen av planten og det er alt. Men det finnes også sorter som egner seg til forgrening. For at de skal forgrene seg skikkelig bør de toppes, dvs å knipe av toppskuddet når planten er 25-40 cm høy (og har fått minst 3-4 varige blader) Disse plantene vil gi mange blomster, og i en mer bukettvennlig størrelse. Forgrenede planter må ha mer plass, de trenger en planteavstand på 35-40 cm. For enstakingene så vil planten bli kraftigere hvis den får bedre plass, men kraftige solsikker er vanskelige å bruke i binderiet, så vi gir de bare 15 cm i begge retninger. Disse vil også som regel trenger en form for støtte, særlig hvis de står tett, og vi bruker plantenetting på de. Du kan også støtte de en og en. 

Solsikker høstes når de begynner å brette ut kronblandene sine. Da former blomstene ofte en skål, og det er der vi som regel finner de sovende humlene. Og da må vi bare vente og komme tilbake senere for å se om de har stått opp. For enstakingene er det hele over når man høsten blomsten, da er det ikke mer igjen i bedet enn en stump av en stilk. Men for de forgrenede kan du høste flere til det er tomt for blomster. Dyrker du sorter med pollen, vil fuglene ha glede av de blomstene du ikke høster, når de etterhvert blir fylt med solsikkefrø i midten. 

solsikker stell

Kraftige solsikker er ikke så enkle å bruke i blandede buketter, de er tunge og tar mye plass. Men solsikker trenger ikke så mye rundt seg for å skinne, en høy vase med noen solsikker er en opplevelse i seg selv. Med de nye sortene kan du gjerne dyrke flere farger og lage en vakker blanding av solsikkehoder i vasen. 

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser