Dyrking og bruk av scabiosa
Det er vanskelig å rangere men scabiosa er nok en av de vakreste blomstene i vår åker, og det sier ikke så lite. De ser skjøre og eksklusive ut, men plantene og blomstene er overraskende tøffe. Viktig å merke seg er at scabiosa kommer både som staude og som ettårig.
norsk navn: scabiosa
vitenskapelig navn: Scabiosa artopurpurea (ettårig) Scabiosa caucasica (flerårig)
type plante: ettårig eller flerårig
vanskelighetsgrad: lett
plassering: full sol
kan dyrkes i krukker: ja, men særlig de ettårig blir høye og vinglete og velter lett
nyttig for pollinatorer: ja
god som snittplante: ja
Vi dyrker både de ettårige og de fleråige scabiosaene, de er verdifulle medlemmer av åkeren. Som staude er scabiosa en av de som ikke trenger spesiell kuldebehandling for å spire, og det setter vi stor pris på! Den er enkel og grei og kan såes mye på samme måte som de ettårige.
Forberedelser og såing
Scabiosafrøet er ganske stort, dvs at det som regel har en beskyttende hamse rundt seg som ser ut som en pitteliten rakett. Samtidig skal man bare dekke frøet lett med jord etter såing, så det kan være litt vanskelig å vite hvordan man skal gjøre det. Vi vil anbefale å legge frøet sidelengs på jorda, og dekke så det nesten ikke synes. Ser du ingenting til de har du sannsynligvis dekkes de for mye. De spirer i løpet av 10-12 dager på 18-21 grader.
Etter spiring, kan de ettårige med fordel settes på lavere temperatur. Det vil forhindre at plantene blir veldig lange og tynne. F.eks 12-14 grader vil være fint. De flerårige bør ikke settes så kjølig, da kan de begynne å blomstre lenge før de egentlig er store nok.
Utplanting og videre stell
Plantes ut når faren for frost er over, selv om de som voksne planter tåler en del frost ganske godt. Hos oss planter vi de ut i overgangen mai/juni. Vi planter både de ettårige og de flerårige på ca 25 cm planteavstand, for hagedyrking vil man kanskje ha litt større avstand. Bedet er gjort klar på forhånd på vanlig måte, med spavending og luking og grunngjødsling med f.eks pelletert hønsegjødsel. De liker full sol og veldrenert jord.
Ingen av de to trenger topping, men de ettårige vil ofte trenge en form for oppbinding. Du kan la de vokse gjennom et staudegitter, eller du kan sette ut pinner her og der og dra snor fra den ene til den andre slik at det danner et nett planten kan vokse gjennom. Det er en penere måte å binde opp enn å begynne å støtte planten når den allerede har begynt å falle overende.
Ellers er scabiosa friske og greie. og faktisk liker ikke sneglene denne planten. De tåler som nevnt en god del kulde og fortsetter som regel å blomstre etter at frosten har vært innom. De flerårige blomstrer hele sommeren og har ikke en tydelig blomstringssesong slik som de fleste andre stauder.
Høsting og bruk
I blomsterverkstedet er de veldig nyttige, de er vakre og mulig å bruke både i knopp, i blomst og jammen er ikke frøstandene vakre og brukbare også. De har ofte livlig bølgete stengler, som veldig gjerne kan synes i en frodig bukett ved å la blomstene sveve litt over buketten. De ettårige kommer i mange farger, mens de flerårige er stort sett blå eller hvite og har en del større blomster enn de ettårige. Vi høster de i flere stadier, vi tar det vi trenger til enhver tid, om det så er knopp, halvåpen blomst eller hva det skulle være. Vaselivet er bra, en uke er ikke noe problem. Dette er på alle måter en fantastisk snittblomst. Som alle blomster bør de få stå kjølig og trekke vann og holdbarhetsmidler noen timer før man bruker de.
Vær oppmerksom på at som staude er scabiosa normalt forholdsvis kortlivet. Stauder kommer i mange utgaver når det gjelder livsløp og noen av de er såkalt kortlivede. At de forsvinner etter 3-4 år er helt vanlig. Vi planter nye jevnlig for å passe på at vi alltid har de i åkeren.