Dyrking og bruk av ringblomster
De beskjedne ringblomstene har sneket seg frem til å bli en viktig plante for oss, når vi skjønte hvordan vi skulle dyrke den beste for vårt bruk. Lettvint, blomsterivrig og frisk er den en god plante å dyrke for de fleste. Som mange vet er den også spiselig og sårhelende, så listen over gode egenskaper er lang.
norsk navn: ringblomst
vitenskapelig navn: Calendula officinalis
type plante: ettårig
vanskelighetsgrad: lett
plassering: full sol
kan dyrkes i krukker: ja, de laveste sortene egner seg kanskje best
nyttig for pollinatorer: ja
god som snittplante: ja
Forbredelser og såing
Det finnes etterhvert mange vakre sorter ringblomster, ikke kun den ene sterk oransje. Alle vi har testet er i grunnen enkle å dyrke, men størrelsen på blomstene, og hvor kompakte de er varierer en del. Til snitt trenger du høye ringblomster, alle sortene du finner i vårt frøutvalg er egnet til snitt.
Ringblomstene er lite kravstore og kan vokse i mang slags jord. Men de bør få full sol, det er nesten så du kan se det på blomstene av de er noen solskinnsplanter. De er svært raske fra utplanting til blomstring, samtidig som de tåler en del lave temperaturer, og disse to tingene har gitt ringblomstene en velfortjent plass i vår åker. Vi planter de ut i midten av april i tunnellen hvor de får noe beskyttelse og da har vi godt med blomster allerede i første halvdel av juni. Da har vi sådd de inne midt i mars.
Men ringblomstene er fleksible og man kan så de over en lang periode. De kan sås både innendørs for forkultivering, men man kan også så de direkte ute i bedet. Vi liker å så de inne for å kunne starte tidlig. Frøene er ganske store og lett å håndtere. De frør seg ofte selv også, slik at du får nye ringblomster opp der du hadde plantet ringblomster året før. Frø som kan direktesåes tåler logisk nok ganske forskjellige temperaturer for å spire, man får ta det man har. Men de spirer selvfølgelig veldig greit ved 18-20 grader, slik veldig mange gjør. De må dekkes med litt jord, siden de er så store, man bruker vanlige retningslinjer, som er ca tre ganger frøets størrelse. Litt vanskelig å vite hva det er når frøets har en så ujevn form, men de bør dekkes så de ikke synes. Bruk en lett jordtype til såing, evt bland inn litt sand eller perlite hvis den du har er litt for tung. En såjord trenger ikke være særlig næringsrik.
Siden ringblomster er enkle å få til å spire, bruker vi noen ganger å så de direkte i pluggbrettet, mens andre ganger breisår vi de. Dvs å så mange på et mindre område. Når de er store nok til å håndtere, prikler vi de over i pluggbrett, slik at de kan plantes ut enkeltvis.
Videre stell
Gjør klar bedet på “vanlig måte” selv om ringblomstene er lite kravstore blir de glad for litt omtake og jordbearbeiding. Spavending, luking og grunngjødsling er en god start som sikrer et godt resultat. Vi planter våre ringblomster med omtrent 25 cm mellom hver, det er ganske tett. Når planter står tett vil de strekke seg oppover mot lyset, og det passer bra når man vil ha lange stengler til bruk i buketter.
Høsting og bruk
Når de begynner å blomstre kan du høste rause buketter i store mengder. Ikke vær redd for å kutte dypt i planten, høster du bare i toppene blir hele planten lett til et kratt. Ringblomster kan henge med hodet hvis du slurver med høstingen, bruk en ren kniv/saks, sett de direkte i en bøtte med vann og la de stå kjølig og trekke vann og holdbarhetsmidler i et par timer før bruk. Høst helst om morgenen før plantene blir dehydrerte av solen. Vi høster de når de er nesten utsprunget, på sitt fineste egentlig.
De lavere sortene av ringblomster kan trives godt i en krukke, så lenge de får nok vann og næring.
Du kan gjerne sanke eget frø av ringblomster, de er greie sånn.