Dyrking og bruk av narsisser

Narcisser er en skjønn gruppe med planter som endelig begynner å få den oppmerksomheten de fortjener. De er svært enkle å dyrke, gir blomster i år etter år, er en god snittblomst og er ikke minst nydelige å se på. Mange av de har også nydelig duft. 

påskeliljer pinseliljer

norsk navn: påske og pinselinjer


vitenskapelig navn: Narcissus

type plante: løkplante, flerårig

vanskelighetsgrad: lett

plassering: full sol til delvis skygge

kan dyrkes i krukker: ja

nyttig for pollinatorer: ja

god som snittplante: ja

Forberedelser og innkjøp

I norge kalles narcissene ofte for påske og pinseliljer, og mange tenker på de som enten gule trompetnarcisser eller kremhvite pinseliljer. Vi bruker konsekvent andre ord for de, fordi disse navnene begrenser de til korte perioder på året, som regel når de ikke blomstrer her i Norge. Vi kaller de narsisser eller vårliljer. 


Narsisser kjøpes som løk på høsten, samtidig med tulipanene. Løkene er noe større og skal være faste og fine, selv om de ofte skaller av litt. Våren etter blomstrer de første gang, en tid da gleden over blomster i hagen er kjempestor! Hos oss begynner de blomstringen i overgangen april/mai og med mange forskjellige sorter holder de på til begynnelsen av juni. 

narsisser løk stell

Utplanting og videre stell

Vi setter løken i slutten av september, senest i første halvdel av oktober. Det finnes mange historier om setting av løk nesten frem til jul, med suksess. Løkene tåler mye, men man vil jo sikre det gode resultatet, og da skal de helst ha noen uker å etablere seg med røtter, før kulden avslutter all vekst for året. De er også tolerante overfor jordtyper, men som med alle løk og for så vidt også stauder kan det være problematisk hvis det er dårlig drenert. Hvis løken står fuktig for lenge kan den råtne. Spavend jorden og tilsett evt kompost hvis du har sandjord eller grus hvis du har leirjord. Du kan selvfølgelig også plante de uten å tilsette noe, særlig hvis du har rimelig ok jord.

Narcissene er mye lettere å få til å komme igjen år etter år enn tulipanene, og ofte formere de seg slik at tuene av de blir større. Vi planter ikke disse like tett som tulipanene, men lar det være 8-12 cm mellom hver. Vann godt når du har plantet, slik at de våkner og kommer i gang med å sette røtter. Husk å merke med sortsnavn eller skrive et kart, slik at du har muligheten til å vite hva de heter når de blomstrer året etter. 

Når våren kommer begynner de å titte opp til litt forskjellig tid, avhengig av sort og hvor de står. Inntil en sørvegg vil de komme opp en god del tidligere enn ute på vårt jorde f.eks. Noen ganger vil de se fryktelig lave ut, knoppen kommer så vidt opp av bakken. De kan allikevel rekke å bli lange og flotte, bare ha is i magen. Er våren kort og bråvarm, kan blomstringen bli lav og rask, er det en lang, kjølig vår vil de bruke lengre tid på både vekst og blomstring. Forsommeren er alltid uforutsigbar. Vi bruker ikke å vanne våre narcisser på våren, men det kan godt hende det vil gi lengre stengler hvis det har vært tørt. 

påskeliljer plante ut i potte

Høsting og bruk

Narsisser kan høstes fra gåsenakkestadiet, dvs fra blomsterknoppen bøyer hodet og får snuten nedover. På det stadiet kan du også lagre de kjølig i et par uker før bruk, f.eks i et selskap senere. Ellers kan du også høste de når de er i blomst, i hvert fall hvis du skal bruke de med en gang. Vi høster narsisser ved å stikke pekefingeren helt ned der blomsterstengelen går ned i jorda og drar forsiktig. Da får du så lange stengler som mulig. Bladkransen står igjen, med fotosyntetiserende blader, løk og rot. På den måten kan planten klare å samle nok næring og krefter til å blomstre igjen året etter. 

påskeliljer løk fra i fjor

Narsissene har en dårlig egenskap, og det er at de utvikler et planteslim som siver ut fra stengelen der den kuttes. Den fortsetter å slime i et par timer og begynner å nytt hvis du snitter den igjen. Det betyr at du må sette de i en egen bøtte, fordi de andre plantene vil bli plaget av slimet. Der bør de stå i et par timer før du bruker de. Da vil de ha slutet å produsere slim, men legg merke til at hvis du kutter de på nytt begynner de igjen. Så hvis du skal bruke de i buketter sammen med andre blomster, kan du ikke kutte de igjen. 

Utover det er det ingenting negativt å si om disse svært enkle og greie plantene. Det er visst til og med slik at rådyrene ikke liker de, i motsetning til tulipanene. 

planting narsisser løk

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser