Dyrking og bruk av løvemunn

Løvemunn er en av bautaene i vår blomsteråker, vi dyrker flere tusen av de hvert år og bruker de til det meste. De kommer i mange vakre farger og med slow flowers bevegelsen har også fylte sorter kommet i fokus. Vi kan ikke se for oss en sommer uten løvemunn. 

løvemunn blomst frø

norsk navn: løvemunn

vitenskapelig navn: antirrhinum majus

type plante: ettårig 

vanskelighetsgrad: lett

plassering: full sol 

kan dyrkes i krukker: ja, men noen sorter blir temmelig høye

nyttig for pollinatorer: ja

god som snittplante: ja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Forberedelser og såing

Vi har dyrket løvemunn siden begynnelsen av Blomsterhagen, den er nesten del av vårt DNA. Den produserer svært godt, er grei å dyrke og står utmerket som snittblomst. Det er ikke stort å pirke på annet enn av den er litt utfordrende å så. 

Løvemunn har veldig små frø, som gjør de litt vanskelige å håndtere. Frøposen din vil neste se tom ut, men der nederst i posen ser du noe smått som ser ut som rusk, det er frøene. Frøene til de sortene vi liker å dyrke er ganske kostbare, så det gjelder å ta vare på de bitte små. 

løvemunn snegler

Vi sår alltid løvemunn inne, for å ha mer kontroll på frøene, man vil ikke at de skal blåse vekk. Vi breisår og prikler senere, dvs at vi sår mange tett, og gir de mer avstand enkeltvis når de har blitt 2-3 cm store. Det er plassbesparende og fungerer godt. 

Gjør klar potten eller brettet du skal så i med en vanlig såjord som du stoler på. Press jordoverflaten slik at den blir flat, men ikke veldig hard. TIl dette kan du bruke en bok eller boks eller noe annet flatt. Vann godt på dette stadiet og la potten/brettet stå litt tid slik at vannet har fordelt seg godt og jorden er jevnt fuktig. Først da bør du drysse frøene forsiktig på overflaten. Vanner du etter du har fordelt frøene, vil de sannsynligvis bli skylt ut til sidene. Løvemunn MÅ HA godt med lys for å spire, så frøene skal ikke ha jord oppå seg. Du kan evt drysse forsiktig litt vermiculite på, men heller ikke her mer enn et svært glissent dryss. Dekk med plast og sett på et sted med mye lys og ca 18-23 grader. Har du vannet godt nok og det ikke står for soleksponert, vil du ikke trenge å vanne mer før de har spirt og du kan ta av plasten. 

Når de spirer kan du gjerne sette de noe kjøligere, særlig hvis du har dårlig lystilgang. Balansen mellom lys og varme regulerer veldig mye av veksten i en plante, hvis den ene er for lav bør den andre være tilsvarende lav. Unntaket er mye lys, som godt kan fungere med lave temperaturer, men ikke motsatt. 

Vi prikler løvemunnen når den er stor nok til å håndtere, dvs at vi planter de enkeltvis over i pluggbrett, hvor hver plante for sin lille jordplugg. Der vokser de videre til det er på tide med utplanting. Bedet klargjør vi på normal måte, sørger for at det er godt drenert, grunngjødslet og ugressfritt. 

å plante løvemunn

Utplanting og videre stell

Løvemunn er en tøffing og tåler en god del kulde, så det er en av de tidligste kulturene vi planter ut. Vi sår løvemunn i mange omganger og planter ut med noen ukers mellomrom, de første planter vi i begynnelsen av april i tunnelen (ofte med en ekstra duk til beskyttelse), de siste planter vi i andre halvdel av juni. Alle planter bør vannes godt før og etter planting. Vi gjødsler de et par ganger med flytende gjødsel i tillegg til grunngjødselen, dette må du tilpasse til egne jordforhold. Planteavstand hos oss er ca 25 cm, men vi planter tett. Husk å herde plantene før utplanting, dette gjelder alle planter. 

Løvemunn kan toppes, vi har forsøkt begge deler, men har endt opp med å ikke toppe (dvs knipe av midtskuddet for mer forgrening) Hver gang du topper planten, vil den sette flere sideskudd, men hvert av de skuddene vil bli lavere enn det opprinnelige skuddet. Siden høstingen fungerer som en slags topping (så lenge du lar det står igjen en del av planten) velger vi å spare på det første skuddet til det er høsteklart, dermed får vi to runder med høsting med lange nok stengler. Topper vi har vi opplevd at det første floret blir langt nok, men det neste blir for kort. Som hageplante er man ikke så opptatt av stengellengde, og der vil løvemunnen oppleves som en svært flittig blomstrer, som holder på hele sommeren så lenge du plukker vekk visne blomsterskudd. 

løvemunn frost flerårig

Men før du kommer til høstingen kan det godt hende du må støtte planten med en eller annen form for oppbinding. Det finnes lave sorter som ikke trenger dette, men de vi dyrker er høyde og i vår åpen åker må de ha hjelp til å holde seg rette og fine. Vi bruker bambuspinner og en lett netting, men man kan bruke det man har. En metode er å stikke ned pinner og trekke tråd på kryss og tvers mellom disse. 

Høsting og bruk

Løvemunn er en helt super snittplante som er både god og vakker når det kommer til bukettbidning. Siden blomstene sitter oppover i et spir, gir den retning og oppfattes aktiv av øyet, i motsetning til de runde blomstene som roer øyet ned og holder på det. Det gir fine kontraster. Løvemunn står godt og lenge i vasen, de blekner gjerne i fargen etterhvert og er nydelige også like før de blomstrer av. De skal høstes når minst ⅓ av blomsterspiret har åpne blomster. Blomstringen vil fortsette oppover spiret og du kan knipe av visne blomster etterhvert for å holde buketten fin. 

løvemunn fargerike

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser