Dyrking og bruk av erteblomster

Erteblomster anser vi som den blomsten som bringer frem mest følelser blant folk, det er nærliggende å si at de er likt av alle og elsket av mange. De er berømt for sin ynde og duft og trives godt i kjøligere forhold som her i Norge. De gir stor og rik avling og kan være enkle å dyrke, hvis du har de rette forutsetningene. 

plante erteblomster

norsk navn: erteblomster

vitenskapelig navn: lathyrus odoratus

type plante: ettårig klatreplante

vanskelighetsgrad: middels

plassering: full sol 

kan dyrkes i krukker: kan vel, men anbefales ikke. De har stort vannbehov og liker det kjølig. 

nyttig for pollinatorer: ja

god som snittplante: ja

Forberedelser såing

Forberedelser og såing

For å begynne med forutsetningene, erteblomster trenger plass, jord som drenerer bra men allikevel holder på fuktighet, full sol og god tilgang på vann og næring. Vi har slitt med erteblomster i alle år, det er noe med jorden vår de ikke liker, allikevel fortsetter vi å dyrke de hvert år, det sier noe om hvor fantastiske de er.

erteblomstplanter jord

Hvis du ikke har god nok jord kan du jobbe med jorden, tilsette kompost og lufte den med en greip. De må ha noe å klatre i, sortene vi selger klatrer gjerne opp 2 meter, så det bør være ganske høyt. Ellers vil de velte seg utover, det kan være fint det, men da blir som regel stenglene bøyde og mindre egnet til snitt. Spavende jorda der du vil ha de, tilsett godt omdannet kompost og evt litt grunngjødsel, f.eks noen never med hønsegjødsel. Du kan forsøke å gjøre det lettvint, fungerer det dårlig kan du vite at det anbefales å bearbeide jorda ned ca 45 cm for erteblomster, så da blir det dypere graving neste år..

Vi sår de første erteblomstene våre så tidlig som i midten av februar og planter de ut i tunnel rundt 1.april. Mer normalt vil det være å så de midt i mars for utplanting et sted i mai. De liker og tåler ganske mye kulde, det sies ned mot -5 grader. Vi har ikke så godt erfaring med så lave temperaturer på de, men ekspertene er enige i at de tåler de hvis de får tine sakte i skyggen etterpå. 

Du kan så de tett i en potte og prikle senere (det gjør vi), du kan så de enkeltvis i potten, etterhvert ferdig til utplanting eller du kan så de direkte i jorda i mai (med fare for at de blir spist av mus). Det er viktig at de får en dyp potte, fordi de liker å sende røttene sine dypt nedover. Får de en grunn potte vil det hindre god rotutvikling. Du kan f.eks bruke dorullkjerner, de har perfekt fasong til å så erteblomster i, og de vil løse seg opp av seg selv og kan plantes ut. Eller du kan kjøpe såkalte roottrainers, som også har kanaler som gir veldig god rotutvikling og er dermed ennå bedre enn dorullkjerner. 

prikle erteblomster i krukke

Bruk en grei såjord, gjerne torvfri, og dekk frøene godt med 2-3 cm jord. Vann godt og la stå. De kan spire på mange temperaturer, men litt god varme, f.eks 18 grader vil sette de raskt i gang. Når de spirer derimot er det svært viktig at de ikke står for varmt, helst på rundt 5 grader. Da vil de utvikle godt med røtter i stedet for å skyte avgårde en lang tynn stengel. Det er også viktig med masse lys, og blir de lange og tynne kan du være sikker på at det er for lite lys og/eller for mye varme. Har du et kaldt drivhus eller en kaldbenk er det sannsynligvis bedre enn i stuen, som er et dårlig egnet sted for erteblomster. Når du har 2-3 bladpar er det lurt å toppe de, dvs knipe av hovedskuddet, så planten busker seg bedre. 

Utplanting og videre stell

Utplanting kan du gjøre før den siste frosten, de tåler og liker kulde, men det finnes grenser. Man kan være uheldig ved en tidlig utplanting og miste de. Det hjelper mye å beskytte de mot vind, et gammelt laken kan redde plantene dine hvis det kommer en kald natt. Vi som liker å plante tidlig, vi må følge med på værmeldingen. 

erteblomster staude

Det sies at erteblomster trenger mye næring. Samtidig har vi hatt problemer med for mye næring for de i vår jord. Men utgangspunktet er at de er sultne planter og må ha tilgang til næring jevnlig gjennom sesongen. Tilgangen vil ikke være den samme i forskjellige jordtyper, så igjen, hvis du skal sikre et godt resultat må du vite litt om tilstanden i jorda di. Det kan du få vite ved å ta en jordprøve, alternativt prøver du et år, og går heller dypere inn i teorien hvis det går dårlig og du trenger å utbedre. Med god grunngjødsling og et par runder med ekstra næring gjennom sesongen burde du ha et godt utgangspunkt.

Etterhvert vil de vokse og trenger oppbinding. Våre sorter klarer ikke holde hele tyngden av planten selv, så du bør hjelpe de med litt hyssing her og der, det vil du være glad for hvis det kommer litt sterk vind, om ikke før. 

Høsting og bruk

Når de begynner å blomstre er det bare å høste alt du kan. Vi høster som regel blomstene når minst en blomst er fullt utsprunget, du kan høste de senere også, alt etter når du skal bruke de. Plantene konsentrerer seg om blomstring så lenge den ikke får sette frø, derfor er det viktig å høste alle blomster så lenge du orker. 

erteblomster blomstrer ikke

Skal du reise bort har vi hørt at man kan klippe hele planten ned til f.eks 1 meters høyde, for så å la den komme opp igjen. Slik unngår du at den setter frø og avslutter blomstringen mens du er bortreist. Vi har ikke forsøkt dette selv ennå, men høres ut som en ok plan. 

Erteblomster er en skjønn snittblomst, og en av de med den deiligste duften. Den er ikke særlig holdbar i vasen, men du kan forvente 3-5 dager av den. Du bør høste den om morgenen, bruke skarp og ren kniv eller saks, sette de direkte i en bøtte med rent vann og la de trekke noen timer før du bruker de. Stenglene er ofte for korte til store buketter, men med god dyrking kan man få noen gode lange stengler. Særlig sorten Chelsey Centenary har vi fått opp mot 50 cm lange stengler på. Husk også at du kan klippe av hele skudd, hvis du vil ha lengre stengler og tar deg råd til det.  

erteblomster frø

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser