Dyrking og bruk av cosmos

Cosmos er en høyt elsket plante i Blomsterhagen, den er lettdyrket og gir en enorm avling. Sortsutvikling har gitt mange vidunderlige sorter i et større fargespekter, og de sommerlige og glade blomstene er gode planter for pollinerende insekter. 

cosmos apricot lemonade

norsk navn: kosmos

vitenskapelig navn: Cosmos

type plante: ettårig

vanskelighetsgrad: lett

plassering: full sol

kan dyrkes i krukker: ja, velg de mer kompakte sortene som Xanthos og apricot lemonade

nyttig for pollinatorer: ja

god som snittplante: ja

Såing

Vanligvis sår man cosmos innendørs og planter ut ferdige småplanter. Med cosmos er utfordringen å ikke så for tidlig, de er raske til å spire og trenger kort tid før den begynner å strekke på seg og blir lang og blek hvis du ikke kan gi de ideelle forhold med mye lys og kontroll på temperaturen. Vi sår cosmos i flere omganger, men de tåler ikke frost, som betyr at hos oss kan de ikke plantes ut før tidligst i andre halvdel av mai. Med rundt fire uker fra såing til utplanting (via prikling) begynner vi å så cosmos i andre halvdel av april. De kan også direkte såes direkte på vokseplassen, da ville jeg ha ventet til været og jorda var blitt ganske varm. 

cosmos rubenza

De er ikke så pirkete på en bestemt såtemperatur, men 16-23 grader vil i hvert fall dekke behovet. De skal dekkes normalt, dvs med jord tilsvarende tre ganger frøets diameter. Cosmosfrø er lange og smale, diameteren måles ikke på langs. Bruk en lett jordtype til såing, evt bland inn litt sand eller perlite hvis den du har er litt for tung. En såjord trenger ikke være særlig næringsrik.

Siden cosmos er så enkle å få til å spire, bruker vi noen ganger å så de direkte i pluggbrettet, mens andre ganger breisår vi de. Dvs å så mange på et mindre område. Når de er store nok til å håndtere, prikler vi de over i pluggbrett, slik at de kan plantes ut enkeltvis. 

cosmos xanthos høsting

Utplanting og videre stell

Vi planter de ut når all fare for frost er over, hos oss rundt 1.juni. De liker seg i godt drenert jord i full sol. De er produktive planter, så de må få noe næring, avhengig av jordtypen din. Det er mange måter å gjødsle på, les HER. Det er viktig at de ikke får for lite vann heller, vår erfaring er at de får lett lus hvis de blir tørkestresset. 

For de største cosmosene bruker vi en planteavstand på ca 35 cm, mens på de mindre bruker vi ca 25 cm. De høyeste kan trenge oppbinding. 

Det er anbefalt å toppe cosmos, selv om det ikke er helt nødvendig. Vi topper over 2-3 bladpar. Å toppe betyr å knipe av toppskuddet over et bladpar slik at planten forgrener seg bedre.

De lavere sortene av cosmos kan trives godt i en krukke, så lenge de får nok vann og næring. 

oppsats cosmos blomsterarrangement

Høsting og bruk

Når cosmosen begynner å blomstre kan man høste rause favner av blomster, og hver grein kan stå ganske lenge i vasen hvis du kniper bort visne blomster. Om du ikke høster av plantene er det allikevel lurt å knipe av visne blomster.

Cosmos er ettårig og vil ikke komme igjen året etter. Unntaket er sjokoladecosmos, hvor du kan grave opp en liten knoll som du kan ta vare på som en georgineknoll. 

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser