Dyrking og bruk av anemoner
Anemonene har mange nydelige arter og sorter å by på, i denne veiledningen tar vi for oss snittanemoner fra kormer. Vi dyrker de svært likt ranunkler, og de er en av den tidlige sommerens store gleder. Er du ivrig etter å komme i gang tidlig, er anemonene verd et forsøk.
norsk navn: anemoner
vitenskapelig navn: Anemone coronaria
type plante: overvintrer som kormer, må plantes på nytt hvert år, evt lagre kormen frostfritt
vanskelighetsgrad: lett hvis du følger oppskriften og er heldig med været
plassering: full sol til delvis skygge
kan dyrkes i krukker: ja
nyttig for pollinatorer: ja
god som snittplante: ja
Disse snittanemonene selges som kormer, en slags knoll. Den ser ut som en liten knudrete ert, en lite imponerende plantedel, som blir levert tørr og sovende. Vi får inn kormene på høsten, fordi der vintrene er mildere kan de med fordel plantes på høsten. Da vil de bruke vinteren til å lage seg et godt rotsystem, og når vår og litt mer varme kommer får de kraftige planter med mange blomster. Vi har forsøkt å sette knoller på høsten og holde de i live gjennom vinteren, det gikk på et vis, men det var for kaldt til at det ble noe rotvekst, og da har det lite for seg.
For å herme litt etter et slikt ideellt opplegg, starter vi kormene omtrent midt i februar. Vi vil at de skal ha en lang og kjølig periode å lage røtter på, før blomstringen. Kormene legges først i vann over natten, vi bruker litt lunkent vann av ren høflighet, siden de tross alt er sovende. Om det er nødvendig vet jeg ikke. Skift vann noen ganger, stillestående vann kan gi mulighet for begynnende råte. Når du tar de ut av vannet vil du kanskje se at de har svellet litt, men ikke som ranunklene. Da er det viktig at de får lagt de i jord samme dag, så de ikke tørker en gang til. Vi planter de i brett, men potter går også fint, de skal akkurat dekkes av jord.
Hvis du planter kormene dine like tidlig som oss, er det viktig at du har et sted til de hvor det ikke er så varmt. Gjerne under 10 grader. De trenger ikke lys før de begynner å spire over bakken. Denne perioden på lav temperatur kan gjerne være lang, husk at i andre land står de slik hele vinteren. Men man gjør så godt man kan, og det går også greit om man ikke kan gi de denne kjølige perioden. Forskjellen blir at knollen ikke får satt like gode røtter før blomstringen, derfor kan det bli en mindre kraftig plante med mindre blomster.
Anemonene er noe av det første vi planter ut, de tåler mye kulde. Hos oss blir det vanligvis i begynnelsen av april. Da dekker vi de med en duk eller flere, avhengig av hvor kaldt det er, særlig er kald vind skadelig for mange planter. Men vi har kostet mye snø av disse dukene uten at det har vært noe problem. Vi bruker å gjøre klar bedet på høsten, med spavending slik at det er luftig og fint når det blir tidlig vår. Like før planting grunngjødsler vi med f.eks pelletert hønsegjødsel i henhold til oppskriften på sekken. Vi planter de ut med 15-20 cm planteavstand.
Etter det er det bare å vente, og i begynnelsen av juni bruker de første blomstene å dukke opp. Det optimale for å få mest mulig ut av disse plantene er en lang og kjølig vår, for de er ikke så glad i sterk varme. Forsomrene kan være så forskjellig, og hvis våren er kort, er som regel anemoneblomstringen ikke av de beste. De blomstrer normalt flittig, etterhvert blir stenglene kortere og flere, og da er snittkvaliteten ganske dårlig, men frydevnen i hagen er fortsatt god.
Anemoner kan høstes fra de begynner å vise farge og krølle ut kronbladene sine. Vi liker å høste de litt senere, da er de flottere og vi vil at de skal gjøre litt ut av seg i bukettene vi lager. De har et ok vaseliv. Egendyrkede anemoner kommer i mange størrelser og høyder, du får lave og små til små bordvaser, men som regel også lange gode til blandede buketter. De er elegante, imponerende blomster som du kommer til å bli stolt over å ha dyrket selv.
Vi dyrker anemonene som ettårige og planter nye kormer hvert år. Teoreisk sett bør man kunne ta opp kormen, lagre den frostfritt og bruke den igjen, men ut fra det vi vet er det lite vanlig.