Dyrking og bruk av akeleier

De florlette akeleiene er en av våre kjæreste forsommerblomster, de er så velkomne når løkplantene er ferdige med sin blomstring og det er for tidlig for veldig mye annet. De bringer med seg minner om blomsterenger og sommer og de fleste har et forhold til de. 

akeleier

norsk navn: akeleie

vitenskapelig navn: aquilegia

type plante: toårig/staude

vanskelighetsgrad: lett med passende jord og vellykket spiring

plassering: full sol, delvis skygge

kan dyrkes i krukker: ja, men pottene bør være dype, 30 cm. 

nyttig for pollinatorer: ja

god som snittplante: ja

Å sørge for kontinuerlig blomstring i hagen er en kunst og noe vi blomsterdyrkere steber etter, slik at vi aldri går tom for materialer til buketter eller mat til biene. Ettersommeren er vanligvis full av blomster, mens det kan være mer sparsomt på forsommeren. Akeleiene fyller dette behovet med sin blomstring normalt fra begynnelsen av juni like etter de siste tulipanene har takket for seg. 

akeleie Green Apples

De fleste kaller akeleier for stauder, men noen steder leser man at de er toårige. Det som i hvert fall er riktig, er at de ikke blomstrer før det andre året, slik toårige gjør. Første året bruker de til å etablere seg og danne en bladrosett. Videre ser det ut til å stemme at de er forholdsvis kortlivede stauder, men at de frør seg så lett og så ofte at de oppleves som svært varige. Konklusjonene er at hvis de trives der du plasserer de vil de være der svært lenge hvis du lar de. 

Det vanligste er å kjøpe akeleieplanter, men det går fint å så de, i hvert fall mange av de. Såing av stauder krever mange ganger stratifisering, dvs en kuldeperiode for å lure frøet til å tro at det har vært vinter. Når det gjelder akeleiene spirer noen av de greit uten mens andre trenger denne behandlingen. Hvis du er usikker prøver du første uten, og hvis de ikke vil spire setter du potter/såbrettet inn i kjøleskapet i 2-3 uker, for så å sette de tilbake i varmen. Mange stauder er altså litt mer krevende i spirefasen, men økonomisk er det mye å hente på å få det til. Noen sår om vinteren og sette de ut i snøen, vi bruker kjøl. Akeleiene vi selger er ikke av de vanskeligste å så, vi selger kun sorter vi selv har klart å lage planter av. 

planter akeleier

Siden spiringen er mindre sikker enn på mange ettårige, breisår vi alltid akeleier for å spare plass. Når de spirer kan de gjerne stå kjøligere, 12-15 grader er fint. Vi prikler de når de er store nok til å håndteres. 

De er glade i sol og delvis skygge, du finner de ofte forvillet under trær og i grøftekanter. Hvis de trives er de flinke til å konkurrere med andre planter om plassen, og kan gjerne inngå i en blomstereng. Skal du ha de i et blomsterbed, bør du passe på at det er renset for ugress, for ugress i staudebed kan være brysomt. Akeleier tåler mang slags jord, men veldig tung leirjord, slik den vi har kan være utfordrende (men ikke umulig). 

Når de er etablerte er de lite krevende planter og klarer seg med lite næring og vann. Men de må få litt hjelp til de har fått dannet en god rot. 

Vi høster akeleiene når de første par blomstene er åpne. De er ikke av de som står lengst i vasen, men 4-6 dager bør gå fint. De er nydelige i all slags binderi, men kanskje særlig engbuketter og bohemske buketter. De bringer letthet og sommerfølelse og kan gjerne få sveve litt over bukettens tyngdepunkt.

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser