Vidunderlige tulipaner fra vårens dyrkingsforsøk

Våren 2022 ble et godt år for å bli kjent med nye fantastiske tulipansorter, og vi har flere nye navn på listen over hva vi kan tilby av høstløk i år. Tulipanene er svært etterlengtet, de store fargerike blomstene er akkurat hva man trenger etter en lang norsk vinter. 


Våren var veldig tørr i år, og det var ikke optimalt for lengden på tulipanene, de trenger vann for å strekke på seg. Så vi vannet et par ganger, og det gikk fint. Men over til det morsomme, sortene!


Årets første tulipan var en av de nye, ved navn Serrano. En underlig tulipan, med enkle store blomster i kremhvitt med rosa strøk på utsiden av kronbladene. 


tulipaner serrano

Nestemann ut var Chandelier, en sort vi ikke ventet oss allverden av, men som storsjarmerte oss! Med hvite og rosa med innslag av lysegrønt og beige kom den med store runde skålformede fylte blomster og var helt skjønn. 

tulipan chandelier

Det var også første gang vi dyrket Verona Sunrise, en tulipan som viste seg å ha mye av de samme kvalitetene som supertulipanene Belle Epoque og Copper Image. Runde, ballformede fylte blomster, som begynner i cerise men som etterhvert utvikler seg til et stort spekter av farger i varmere nyanser. En virkelig utsøkt tulipan!

tulipan verona sunrise

Såkalte sussemunntulipaner har vi aldri dyrket før, men i år forsøkte vi White Liberstar. På engelsk heter slike tulipaner crown tulips, eller kanskje vi kan kalle de kronetulipaner pga av den rare blomsterformen? Den så ikke så imponerende ut i begynnelsen, men ble riktig så flott etterhvert utover i blomsteringen. En annerledes og elegant hvit tulipan.


tulipan white liberstar

Vi ville teste en del enkle tulipaner i år, siden vi har så mange av de fylte. Her synes vi at Salmon Impression gjorde et veldig godt inntrykk, med sin lyse lakserosa farge og vakre myke tegninger i lysebrunt på utsiden av kronbladene. 

tulipan salmon impression

Den neste som viste seg frem var Blue Diamond, med runde, fylte blomster i en vakker lett blåpurpur farge. Tenker at dette er en sånn tulipan som alle liker!

Den første papegøyetulipanene som åpnet seg var Arabian Mystery Parrot, en dramatisk og tydelig papegøye i en litt melankolsk lillafarge med en hvit tynn kant rundt kronbladene som gir en nydelig og livlig effekt. Denne er nok en ny favoritt hos oss. 

tulipan blue diamond arabian mystery parrot

Like etter kom en annen papegøyetulipan, Green Wave, i blomst. Med store, ekstremt viltre blomster på lange stengler var den noe for seg selv. Fargene går i rosa, hvitt og grønt og med sin enkle blomst gir den et luftig uttrykk. 

tulipan green wave

Så var det tid for de dramatiske, og den fylte Antraciet var et flott nytt bekjentskap. Runde, vakre blomster på lange, sterke stengler i dyp, varm burgunder. 

Negrita Parrot er en annen med dyp farge og dramatisk plassering og form på kronbladene. Purpurlilla blomster med krøllete, spisse kronblader som gjør den til en uvanlig formet papegøyetulipan. 

tulipan negrita parrot antraciet

Den solide Labrador er også dyp og mørk i fargen, burgunder nesten mot det svarte. Det er en enkel frynsetulipan på lange, sterke stengler.


tulipan labrador

Parrot King kom først uventet som helt gul, men den utviklet seg etterhvert med rosa kanter som ga den et livlig utseende. Som mange tulipaner bleknet fargen utover i blomstringen, så etterhvert var den nesten kremfarget med mye rosa tegninger, og selvfølgelig de klassiske papegøyeformede kronbladene. 

tulipan parrot king

Pompadour hadde vi ikke så store forventninger til, men den sjarmerte oss i senk! Den hadde litt problemer med å strekke på seg dette tørre året, men det håper vi blir bedre neste år. Den er en drøm av myke, lyse, pasteller i fersken, rosa, lysegult og krem og kronbladene spisser seg slik at blomsten blir litt stjerneformet. At denne tulipanen ikke er mer kjent blant blomsterdyrkere synes vi er ille!


tulipan pompadour

På slutten av sesongen kom den lekre syrinfargede Great Barrier Reef også i blomst, en fylt tulipan med en litt løs og ledig blomsterform og i utgangspunktet lys lilla som lysner innover i blomster og er mørkere på utsiden av de ytterste kronbladene. Den ligner ingen annen tulipan jeg har sett og også denne tenker jeg burde kunne glede mange. 

tulipan great barrier reef

Alt i alt et godt tulipanår, selv med svært tørt vær. Nå er løker bestilt til både salg og planting, og de fleste av disse er vi glade for å kunne tilby som løk i høst. Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser