Tidligsådde ettåringer

I årenes løp begynner vi å få endel på plass hva angår når vi skal så de forskjellige frøene. Hos oss er det ikke sånn at det er om å gjøre å plante ut alt så tidlig som mulig, da får vi masse blomstring i juli hvor de fleste av kundene våre er på ferie. Så vår såplan handler like mye om vente så lenge som mulig som å komme i gang så tidlig som mulig. Såplanen vår består av et digert exelark hvor vi noterer inn alle sorter og alle runder de skal sås i. Årets skjema har 130 linjer for ettåringer som skal sås til vår åker, så vi har mange arter, for i tillegg kommer alle stauder, busker, knoller, løker m.m som vi dyrker. Mye å holde styr på, men mangfoldet i åkeren er en av våre største gleder. En viktig kolonne i såskjemaet er der hvor vi har skrevet inn såuke, den gjør det lett å finne ut hva som står for tur i hver uke. Vi begynte å så i forrige uke. Hadde det vært et normalår hadde vi gjerne begynt en uke eller to tidligere, men nå ser det ut til at det tar litt tid før jorda (som vi ikke har sett på månedsvis) vil være planteklar. Og planter som blir stående i pluggbrett etter at de er utplantingklare er ikke det beste vi vet, og selvsagt ikke det beste de vet, plantene altså.. Her er hva vi har sådd allerede:

ettaaring

Erteblomstene liker å ha det kjølig, og det er om å gjøre å utnytte de lave vårtemperaturene før sommeren setter inn. Der vintrene er litt mildere, er det vanlig å så erteblomster om høsten for blomstring på våren, og la de stå i de lave vintertemperaturene og lage gode røtter. Hos oss går ikke det, for selv om de tåler frostblaff, tåler de ikke skikkelig norsk vinter. Så ved å så de tidlig, får plantene bedre kvalitet ved at de får tid til å buske seg og lage gode røtter, før lange dager og høyere temperaturer forteller de at her skal det blomstres!

Chantilly

Chantilly løvemunn er en av løvemunnene som trives tidlig og sent i sesongen, og løvemunn er imponerende tøffe i lave temperaturer. Vi sår de så tidlig som mulig fordi vi faktisk får de til å blomstre før sankt hans, som betyr at vi kan bruke de på kurs og i forsommerbryllup. Men da står de i tunnellen vår.

Levkoy

Levkøy sår vi alltid tidlig og planter ut i tunellen. Da kan vi plukke de også før sankt hans. Jeg kan aldri huske å ha lest at de liker lave temperaturer, men ser så mange bilder av de tidlig i sesongen hos andre dyrkere at vi bare har kopiert det, uten å vite helt hvorfor. Bildet viser levkøy i Katz serien, den setter bare en stengel med blomst, så er det slutt og er dermed en ganske dyr plante å dyrke. I år skal vi også prøve levkøy i åkeren som forgrener seg. Og forresten, hvis du ikke kjenner til levkøy, de dufter vidunderlig av kryddernellik!I år har vi også sådd Lisianthus og nellik, ikke for å få tidlig avling, men fordi de trenger mye tid. Vi har dyrket lisianthus en gang tidligere og det gikk egentlig ganske fint, men de er beryktet trege i starten og holder seg minismå i noe som føles som månedsvis. Nellik har vi ikke dyrket før, annet enn busknelliker, i år er det den mer tradisjonelle snittnelliken vi prøver, det er et eksperiment, så vi får se om vi får det til. 

Ranunkler

Ranunkler og anemoner er også lagt til driving og de har begynt å vise frem små grønne skudd. Den delen av vårt lille drivhus som er oppvarmet er smekkfullt allerede, men nå skal nattetemperaturene økes og det betyr at vi får mer plass. Det er lettere å holde varmen oppe fra et par minusgrader enn fra minus 14. Fremover er det en tid med masse fokus på temperaturer og vær, justeringer, duker av og på, opp med dører og igjen med dører og av og på med plast. Det er en hel masse man kan gjøre for å hjelpe plantene med for høye eller lave temperaturer, men det betyr at man må ha det konstant i bakhodet. Men det er greit for oss

Hageanemone
Hageanemone Mr Fokker

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser