Planting av høstløk
Det er høst, og tiden for planting av høstløk både for oss og for dere, mange nye løkdrømmer for våren skal i bakken. Med høstløker mener vi alle løker som kjøpes og plantes på høsten, men blomstringstiden er vanligvis på våren eller tidlig sommer. De mest brukte er selvfølgelig tulipanene, men narcisser, allium og fritillaria seiler opp som gode tillegg.
Det er enkelt og greit å ha høstløk i hagen, de har med seg matpakke i løken og er godt rustet til å vokse og vise seg frem når våren kommer. Skal du ha de i hagen over mange år, må du tenke på de mer som andre planter, da trenger de gjødsel og luking, men den første våren er nesten idiotsikker.
Når løkene kjøpes skal de være faste, fyldige og fine. Det finnes mye løk av god kvalitet på markedet, men vær litt på vakt hvis de har stått lenge fremme i et varmt butikklokale, da kan de begynne å bli litt medtatte. Det er også slik at det finnes forskjellige størrelser på løken, også innen samme sort. Som regel har man kanskje ikke det valget når man står i butikken, men hvis du har valget så betyr det en god del for resultatet. Større løk gir større og kraftigere planter. Dette kan noen ganger forklare prisforskjeller hos tilbyderne av løk, er løken større koster den mer.
Du kan plante løk i en lengre periode, og mange har vel vært med på å plante løk når bakken har frosset i toppen. Det går ofte det og, men det er ikke optimalt. Løken bør rekke å etablere seg med noe røtter før temperaturene blir for lave til det. Planter du for tidlig, kan det være forvirrende for løken at det er varmt nok til å sette i gang med veksten, det vil vi heller ikke. Vi planter ofte løk rundt 1.oktober hos oss, det er en fin tid. Fra andre halvdel av september til andre halvdel av oktober fungerer i hvert fall fint her på østlandet.
Vi klargjør bedet med spavending før planting, da blir det luftig og fint. Løk kan råtne i løpet av vinteren, hvis jorda blir stående våt og tett gjennom vinteren. Hos oss er tulipaner ettårige, fordi vi høster den for salg. Hjemme i hagen kan de være flerårige, og da bør man gjøre ennå mer grundig arbeid for å sikre at løken vil trives over tid. Kanskje tilsette noe lett kompost når man spavender. Narcissene og de fleste andre høstløk har vi over flere år, og da bruker vi hestegjødselkompost i bedet for å gjøre leirjorda vår mer attraktiv.
Som hovedregel skal løken plantes på en dybde som er omtrent tre ganger løkens størrelse. Det betyr at små løk plantes grunnere enn stor løk. Det betyr også at en tulipanløk skal et stykke ned i bakken. Hvis vi slurver med dette, spytter leirjorda vår ut løken igjen gjennom vinteren, frosten jobber den oppover til den ligger synlig over bakken. Er det tørt når du planter, kan du gjerne vanne litt for å gi de et vennlig spark i siden for å minne dem på at nå kan de sette i gang med rotvekst.
Vi planter tulipanene våre svært tett, helt nær men uten å være borti hverandre, omtrent som egg i en eggekartong. Når man dyrker snittblomster vil man at plantene skal få god lengde, og planter vil alltid strekke seg etter lyset når de står tett. Det betyr selvfølgelig også at vi trenger mindre plass til de, det blir mindre å spavende, som jo er den tyngste jobben. Når vi planter på denne måten, velger vi ofte å fjerne jorden på et område, legge løken tett i tett i bunnen, og dra jorden over igjen.
Så er det bare å vente gjennom den lange norske vinteren. For oss blomsternerder, som følger utallige andre blomsternerder rundt i verden på instagram, har vi sukket over fristende bilder av blomstrende høstløk lenge når våre endelig kommer i gang. Men det er uansett en stor glede, ikke minst fordi sortene vi dyrker er så eksepsjonelt fine. De er ingenting i nærheten av de smått kjedelige tulipanene du har funnet i matbutikken siden jul. Nå etter mange års dyrking og formidling ser vi at mange begynner å forstå denne forskjellen og etterspørre disse sortene, både som løker og som snitt. Vi må si at det gjør oss varm om hjertet..