Narsisser i hagen

IMG_0913_1_

Narsisser er enkle, robuste, villige og finnes i et stort utvalg sorter!

Narcissene har lenge vært en undervurdert art i planteriket, men endelig begynner den å få momentum. Vi merker godt denne økte interessen, og det er gledelig at disse litt beskjedne og greie  plantene får litt hurrarop og beundring. Det tok ikke så mange år i snittblomstbransjen før vi begynte å oppdage hvor mange fine sorter det fantes av narsisser, og siden da har vi blitt kjent med mange flere. Mange av de har nydelig og sterk duft, mange av de er fylte eller doble. De finnes i mange skjønne farger som krem, aprikos, fersken, laks, alle nyanser av gult og oransje. Så la oss få hylle denne planten litt mer!

narcisser_1_

Vi begynner med det kanskje morsomste, alle de fine sortene. Narsissene har farger som passer perfekt til tidlig vår, de er lyse, lette og optimistiske. Øverst til venstre og i følge med klokken over er Charlotte Vreeburg, Wave, Apropolis, Precocoious, Delnashaugh og lille søte, Sailboat. 

Når vi skriver dette, i begynnelsen av september, er det fortsatt bra utvalg av narsisser og andre høstløk i nettbutikken vår og andres. Så det er fortsatt god anledning til å sikre god og tidlig vårblomstring. 

IMG_7322

Narcisser er av de helt enkleste å dyrke, de er riktig greie. Har du normal jord uten spesielle problemer vil det helt sikkert gå greit så lenge du gjør en grei plantejobb. Dvs at du planter de på passe dybde. Vi planter de en planteskje dypt, altså vi hakker planteskjeen godt ned i jorda og setter løken nede i det hullet. Mer presist kan man si at de skal plantes tre ganger så dypt som sin egen størrelse. 

En av de få tingene som kan skade de er for mye vann i vinterhalvåret. Har du dårlig drenert jord og det blir en våt høst og vinter kan de råtne. Under slike forhold kan du vurdere  plante de i krukker eller lage opphøyde bed slik at jorden er porøs og ikke for våt rundt løkene. 

De trenger en del sol slik de fleste blomstrende planter. Jeg tenker på de som skogbunnsplanter, og da liker de seg gjerne i nærheten av busker og trær. Der vil de få godt med sol under blomstringen, før busker og trær har fått løv, men de slipper å steke i solen resten av sommeren. 

Design_uten_navn_55_

Du kan godt plante de i plenen din, f.eks under frukttrær i hagen. Men da er det viktig at du ikke klipper de ned før løvet er blitt brunt. Du må eventuelt klippe rundt. Det er fordi løken trenger bladene sine til fotosyntese for å samle næring til neste års blomstring. 

Til planting i plen og eng er jeg spesielt glad i de lette såkalte poetnarsissene, Narcissus poeticus recurvus, som du ser på bildet over. I England kalles de Pheasant's Eye, de er fjærlette, elegante og detaljert nydelige med sin røde ring rundt kronen. 

narcissl_k

Narcissløk er ikke veldig ulik tulipanløk, men mange av sortene er litt større og litt mer delt i toppen. Det følger som regel mer skall med, men mange av sortene er også nesten like glatte som tulipanløkene. 

Vi planter de med litt større avstand enn tulipanene, fordi tulipanene bare står en sesong hos oss, mens narsissene står i årevis. Avhengig av størrelsen gir vi de 15-20 cm mellom hver. Vi planter vanligvis i begynnelsen av oktober, men man kan plnte både tidligere og senere enn det. Etter planting kan det være lurt å vanne de litt, slik at de vekkes og kommer i gang med rotveksten. Er det godt og vått fra før kan man hoppe over det. Man trenger ikke å gjødsle når man planter de, de har bra med opplagsnæring i løken. Men neste år og årene etter må man gjerne gi de litt gjødsel når de er ferdig med blomstringen. 

kollasje_narcisser

Så er det bare å lene seg tilbake, nyte vinteren og glede seg til vår og favner med narsisser. De er skjønne i vasen, men husk at de har et planteslim som utskilles fra stenglene når de kuttes, så de bør ikke balndes med andre blomster før de har fått slime fra seg i et par timer. Hver gang du snitter de må du gjenta dette. Gidder du ikke det, så er en blanding av forskjellige narcisser et vidunderlig syn og de kler hverandre perfekt. 

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser