Himmelske Cosmos

Enkel å dyrke, overjordisk vakker og med kjemperaus avling, klart du må ha cosmos i hagen din!

IMG_1569-1024x673

En av de rauseste plantene vi har i åkeren er cosmos. Den gir kjempeavlinger, nesten en uendelighet av stengler vi kan høste inn til verkstedet. Den er en skjønn blomst og kommer i mange vakre sorter. Og som om det ikke var nok så er den lettdyrket. Er du på jakt etter en hyggelig og overkommelig vei inn i blomsterdyrkingens vidunderlige verden, bør du vurdere cosmos.

IMG_1259-1024x576

Cosmos er en av de ettårige plantene våre, de du må så på nytt hvert år. Men den er enkel å så, du kan så den direkte ute i bedet, men vi bruker å så den inne. Den spirer og vokser raskt, så du bør vente med å så den til 4-5 uker før siste frost. Hvis du er for ivrig må du holde den inne for lenge, og da får du ofte svake frustrerte planter. Cosmos tåler ikke frost, så du må ikke plante den ut for tidlig. I Osloområdet kan du plante den ut når du planter georginer, i slutten av mai eller senere.

9W6A4867-1024x683

Vi har cosmos grovt sett i to utgaver, høy og ikke fullt så høy. De høye blir over meteren høye, mens den kortere gjengen blir 50-70 cm lange omtrent. Begge deler er mer enn godt nok til å egne seg som snittblomst. De fleste vi dyrker er av den lange sorten. De kortene er lettere å ramse opp, nå dreier det seg om Xanthos, Xenia og Apricot Lemonade. Alle tre i skjønne farger som kan lyse opp de fleste blomsterarbeider.

IMG_8295-682x1024
IMG_1438-683x1024

Bildene over viser Xanthos til venstre og Xenia til høyre.


Vi topper alle Cosmos når de er rundt 20 cm høye. Dvs at vi kniper av de toppskuddet for at de skal forgrene seg bedre. Du må ikke gjøre det, men de fleste vil ha en buskete og tett plante og da hjelper det.


En annen ting du må passe på er at den ikke får for lite vann. Tørkestress = lus på cosmos, i hvert fall hos oss.

IMG_7198-1-1024x969
Den underskjønne Apricot Lemonade

Det hører vel med til historien at Cosmos ikke er en stolpe av en snittblomst, den er ikke av de mest holdbare i vasen. Men til å plukke inn fra hagen, og til bruk til fest, brylluper og andre begivenheter er den perfekt. Da er det viktigere med mengde enn med varighet. Den står normalt 4-5 dager, så man rekker fint å få unna en fest og litt til.

IMG_8915-1-1024x1024
IMG_8892-2-1024x1024

Bildene over viser Cosmos Double Click Bicolor Pink til venstre og Bicolor Violet til høyre


Du bør høste Cosmos i begynnende blomstring, men som regel utvikler den første blomsten seg alene, så kommer en hel haug med blomster på samme stengel senere. Så ofte venter vi på de neste og klipper heller vekk den første. Den er populær hos biene, så hvis du høster i åpen blomst har biene ofte rukket å være innom. Og det er faktisk slik at uansett hvor hyggelig det er å ha bier på besøk, er de ikke noe gunstige for holdbarheten på snittblomstene. Når blomsten er pollinert, har den gjort jobben sin og vil videre til avblomstring og frøsetting. Så er det nevnt.

IMG_1479-1024x1024
IMG_4509-1-1024x1024

Bildene over viser Cosmos Velouette til venstre og Cosmos Double Click Cranberries til høyre.


Cosmos blomstrer lenge og godt, helt til frosten kommer. Vi dyrker den i store mengder, hadde den hatt litt bedre holdbarhet hadde den vært den perfekte snittblomst. I stedet kommer den på andreplass, sammen med en million andre yndlingsblomster.

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser