Finn plass til busker i snitthagen!

Det er sommer 2022, og vårens planting er lagt bak oss. Vi har utvidet dyrkingsfeltet vårt, og med det fått anledning til å plante en god porsjon med både busker og stauder. Man tenker ikke først og fremst på busker når man tenker på snittblomster, men jeg håper denne bloggposten kan være med på å få deg til å oppdage de som en svært nyttig og viktig bidragsyter til blomsterverkstedet.

syrin i buketter

Det første man kommer på når man vil dyrke til snitting, er de blomstene man synes er finest. Georginer, roser, zinnia og løvemunn blir ikke så lett glemt. Men disse blomstene trenger noe mellom seg for å ikke kollidere i bukettene. Det kalles mellomstikk og er ikke det som engasjerer mest. Men det er så fryktelig hjelpsomt når du skal binde buketter, det hjelper det til å plassere blomstene og holde de fast. Mange busker er ypperlige til dette. Små forgreninger gir et buskete utseende som nesten er en liten bukett i seg selv. Noen slike greiner danner basen du trenger for at de andre blomstene skal skinne. Hos oss er snøbær og blærespirea mye brukt, men også ville busker som selje og villbringebær. 


å plante busker

Nå begynte jeg kanskje med det kjedeligste først, de fysiske egenskapene buskene kan bidra med i en bukett (er egentlig ikke kjedelig altså, man bare tror det før man har lært og erfart hvor hjelpsomme de er). Men mer engasjerende er at det finnes mange fantastisk vakre busker, og den skjønnheten tar de også med inn i bukettene dine. De blomstrende buskene er kanskje åpenbare skjønnheter, men en svært hverdagslig busk som spirea skal du vite er svært dyr og vanskelig å få tak i gjennom det globale blomstermarkedet, men her står den i annethvert borettslag. Kanskje på tide å se litt nøyere på den. Vi er spesielt glade i alle hvitblomstrende spirea, som grefsheimspirea, nipponspirea, bjørkebladspirea og gentspirea. De blomstrer på vår og forsommer og bringer letthet og sommereventyr med seg. Tre store greiner av en av disse er et arrangement i seg selv. 


Andre skjønnheter er skjærsmin, hortensia, sargenteple, gullbusk og syrin så klart. Men også litt mer ukjente som klokkebusk, perlebusk og fagerbusk. For ikke å snakke om vinterkrossved som blomstrer, ja om vinteren. 

blærespirea solbærspirea

Buskene gir oss muligheten til å trekke bukettene utover, oppover og nedover, fordi vi kan plukke lange, grener, buede grener og forgreninger som kan brukes som et begynnende skjelett for bukettene. Det kan være vanskelig å trekke blomster helt ut i sidene av en vid bukett, men hvis man bruker en grein som allerede har blomster, er det jo allerede fikset. 


sølvbusk bukett

Mange busker har også høstfarger det er vanskelig å finne andre steder i blomsterbedet. Enkle og beskjedne busker som svartsurbær og junisøtmispel har en høstfinale som det svinger av, heldig er de som kan høste inn slikt. 

aronia høstfarger busk

Sølvbusk gir oss sølvgrått bladverk, mer sølvfarget enn man får fra noen eucalyptus. Og visste du at den blomstrer i juni med pittesmå gule blomster som dufter sterkt av vanlije? Med tindved får vi middelhavsstemningen, de fleste synes den minne litt om olivengrener. Snøballbusken gir runde, limegrønne blomsterballer på en tid når det er lite annet. 


snøballbusk viburnum

Hvis du ønsker deg mer snittblomster i hagen, håper jeg du aldri finner på å fjerne buskene dine først. Vi har brukt årevis på å opparbeide oss nok busker, og vi er ennå ikke i mål. Vi behersker oss og klipper de ikke sønder og sammen, for at de fortsatt skal være der og finnes for oss. Så det føles ikke som vi har mer enn et minimum av hva vi trenger. Vi har fortsatt flere busker på ønskelisten og ønsker oss flere av de vi allerede har. 

Buskene har ennå et stort og viktig fortrinn, de gir lys og gjemmesteder for fugler og insekter. Har du busker i hagen får du automatisk inn mer biologisk mangfold med trivelig fuglekvitter og aktivitet på fuglebrettet. Mange av buskene har bær som fuglene setter pris på, men muligheten for å gjemme seg er noe vel så viktig. Insektene liker også skyggen og gjemmestedene de finner i buskene, som igjen er viktig mat for fuglene. 

sommerfulgbusk i hagen planting

Buskene skaper romfølelse i hagen, du kan lage avgrensninger med de i stedet for et gjerde, eller foran et gjerde. I England, hvor hageinteressen er dypt forankret i kulturen, har de busker og hekker overalt, rundt alle kanter og grenser.


Det er sikkert mer pent jeg kunne sagt om busker, men det for holde for nå. Moralen er: sett pris på de buskene du har, og plant gjerne flere.

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser