Dyrking av ranunkler og anemoner

I disse dager har mange av dere vært i nettbutikken vår og bestilt knoller av ranunkler og anemoner, og kanskje vet dere lite om hva som vil komme i posten om litt. Det er på sin plass å be dere senke forventningene, de er ikke så imponerende ved første øyekast. Veldig små, tørre og innskrumpede, det er merkelig at dette kan bli noe særlig til planter. Dvs i forhold til frø er de kjempestore, men i forhold til georgineknoller er de nesten som erter å regne. Anemoner til venstre på bildet, ranunkler til høyre. Vi bruker akkurat samme opplegg på disse to artene.

Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.35.57-1024x630

Vi bestiller knollene fra Frankrike sommeren før, og har fått beskjed om at de skal oppbevares på ca 15 grader over vinteren. Det høres så rart ut at jeg har bedt om bekreftelse på det, jeg ville tro de skulle ha det kjølig. Men bekreftelsen har kommet, og dette er et spesialistfirma, så da er det nok slik. Når det snirkler seg mot vår, er disse knollene noe av det første som skal i jorda. Tidspunkt må selvfølgelig tilpasses hvor dere bor i Norges langstrakte land, det jeg skriver her er våre erfaringer fra Oslo. Et lite tips når man skal bruke dyrkingsveiledninger fra andre steder enn der man skal dyrke selv, er å gå inn i yr.no sin værstatistikk på stedet du leser om i forhold til der du skal dyrke. Ranunkler og anemoner liker kjølige forhold og tåler noe frost. I mer tempererte land som mesteparten av England og sørover i Europa, plantes de om høsten. Poenget med det er at de skal vokse underjordisk, dvs utvikle røtter gjennom vinteren, og når vårvarmen kommer vil planten skyte i været, godt forsynt med næring og vann fra sine kraftige røtter og gi store planter med god avling. Vi har gjort overvintringsforsøk her, plantet om høsten, dekket med tre lag fiberduk og lavbøyler med plast og fått plantene til å såvidt klare seg. Men det kom ingen rotvekst ut av det, og dermed var poenget borte, så vårplanting er best her hos oss. Vi planter ut fordrevne planter ca 1.april, dvs vi begynner med de inne første uken i mars. Det første vi gjør er å legge de i bløt, vi lar de ligge et døgn i lunkent vann (vet ikke om det er av ren medfølelse eller om det er noe jeg har lest et sted), vi skifter vann 1-2 ganger gjennom døgnet. Man kan også la de ligge i rennende vann, poenget er at det skal oksygen til for at ikke en råtningsprosess skal begynne. Anemonene vil ikke endre så mye utseende, mens ranunklene il svelle og bli som bildet under.

Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.36.16-1024x1024

Etter bløtlegging er det flere mulige metoder. Du kan plante de rett ut, men de vil da trenge lengre tid og husk at de ikke liker varme så godt, så det er om å gjøre å få mye blomstring før sommervarmen begynner. Du kan også forspire de ved å legge de i jord i et par uker og plante de ut når de begynner å spire, slik som på bildet over. Vi driver de frem lengre inne, slik at vi kan plante de ut som små planter. Det tar ca en måned på rundt 16-18 grader. Du kan gjerne ha det kjøligere, da får de konsentrert seg om rotutvikling. Ved utplanting ser plantene slik ut, anemoner først, ranunkler på neste bilde:

Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.36.28-1024x1022
Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.36.35-1022x1024

Begynnelsen av april er ca 1,5 måned før vi er bortimot trygg mot frost her i Oslo, så det er fortsatt kaldt, særlig om natten. Planter som har vokst lunt og varmt må herdes før de plantes ut, dvs vennes til lavere temperaturer. Man kan f.eks bære de ut og inn noen dager/netter eller plassere de inntil en lun vegg med duk på om natten.. Duken kan de få med seg etter at de plantes ut. For oss plantenerder er det faktisk mye man kan gjøre for å begynne plantingen tidlig, men det krever at du følger med på værmeldingen og dekker plantene hvis det skulle bli kaldt. I 2017 dekket vi disse plantene i ukesvis, og skrapet snø av dukene flere ganger, allikevel gikk det bra.

Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.36.43-1024x1024

Planteavstanden er omtrent 20 cm hos oss. Vi planter både inne i tunellen vår og ute i åkeren, siden blomstringen i tunellen vil begynne først og avsluttes når det blir varmt, og da vil blomstringen i åkeren være på topp. Så er det bare å vente, og når den første knoppen dukker opp er det fest, Det er nesten utrolig å se de tykke knoppene komme opp av jorden, særlig på anemonene, hvor knoppen ser ut til å være fullt utvokst når den kommer opp av bakken.

Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.36.53-1024x1024
Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.37.02-1021x1024

Om vi hadde klart å få konfekt til å komme opp av bakken tror jeg det hadde vært noe av den samme følelsen, disse blomstene er så nydelige og et eller annet sted på veien har vi begynt å innbille oss at noe så storslagent må man være spesialist for å dyrke. Men slik er det ikke.

Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.37.11-1022x1024

Vi høster anemoner når de er i ferd med å åpne seg, når kronbladene begynner å folde seg ut. De åpner seg raskt i sol, så det er fint å høste tidlig på dagen. Ranunklene skal høstes når blomstene begynner å føles som en marshmallow, altså at de er myke men ikke helt åpne. Vår erfaring er at de blir mye større hvis de får stå lengre i bakken, men da er holdbarheten i vasen noe kortere. 

Skjermbilde-2020-08-18-kl.-10.37.22-1024x1024

Vi har aldri forsøkt å ta knollene opp igjen av bakken slik som georgineknoller for å plante de samme knollene året etter, men det kan vel være verd et forsøk. Vi ønsker dere lykke til med dyrkingen av disse skjønnhetene!

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser