Dyrking av erteblomster
Det er fortsatt vinter, men det er akkurat som om frøposene har begynt å gi litt lyd, jeg kjenner at de ligger der og sier fra at snart er det på tide, snart skal vi begynne å så. Og noe av det første vi sår, er det første holdet med erteblomster.
Erteblomstene er som skapt for lokale blomsterdyrkere som driver med bryllup, de er vanskelige å frakte og egner seg derfor ganske dårlig i den globale blomsterindustrien, de er om ikke enkle å dyrke, så vanligvis overkommelige og det finnes knapt en blomst mer populær til bryllup enn de. Fordi vi har en tunell vi dyrker i, bruker vi å beregne utplanting av det første holdet med erteblomster rundt 1.april. Tunellen gir plantene beskyttelse mot vind og det er enkelt å legge på en duk eller noe annen beskyttelse i tillegg, som gir god effekt mot lave temperaturer. Erteblomstene er også noen tøffinger, de tåler frostblaff og liker å ha det kjølig. Ved å plante ut så tidlig, har vi normalt erteblomster til bryllupene rundt St.Hans og litt før. Men før vi kommer til utplanting må vi så.
Erteblomster har store og håndterlige frø, men det harde skallet gjør at vi vanligvis legger frøene i bløt et døgn før vi sår. Noen gjør det, noen risper et lite hull i frøet og noen gjør ingen av delene. Det er viktig at erteblomsplantene får utvikle gode, dype røtter, så vi sår de ikke i vanlige pluggbrett. Vi har brukt staudepotter som dere ser på bildene, men man kan også bruke såkalte roottrainers, som er spesielt utviklet for planter med dype rotsystemer. Siden staudepottene er romslige, og vi også selger disse plantene, har vi 3-4 frø i hver. I motsetning til mange andre frø, spirer erteblomster også på lavere temperaturer, men da tar det lenger tid. Det viktige er å få de over til et kjølig rom like etter de har spirt, ellers kan de lett bli lange og svake. Vår erteblomstguru, Roger Parsons, skriver at så fort de har fått blader, både tåler de og har godt av frost ned til -5 grader, så lenge de er beskyttet mot vind og tiner sakte igjen. Så tøffe tør ikke vi å være med de, men i fjor hadde de nok en god del av småbarnsfasen sin ned mot null hos oss, og det ble det veldig fine planter av. Under ser dere de står sammen med sine andre kuldeglade venner i drivhuset vårt med lite varme og masse naturlig lys.
Forberedelse av jorda der de skal plantes kan være et omfattende tema og jeg er sant og si litt forvirret. Men første bud er at det kommer an på den jorda du har, fasitsvar finnes ikke uten at man tar utgangspunkt i akkurat sin jord. Floret Flowers sier at jo mer arbeid du legger i dette, med kompost og tilskudd og godsaker, jo bedre avling, men de dyrker på sandjord, som er bortimot det motsatte av det vi dyrker i. Vi har hatt mye trøbbel med erteblomstene i mange år, og har forsøkt det meste, men det har gått best når vi har tatt litt lett på det, merkelig nok. Så nå er vi litt forsiktige, lager normalt gode bed med luftig jord, og litt forsiktig grunngjødsel så plantene kommer godt i gang. Det de MÅ ha er oppbinding. De må få klatre, og hvis du vil ha lange rette stengler egnet for snitting, må de få klatre høyt. Vi gir de to meter høy oppbinding med en plantenetting beregnet på slikt. For de for lav oppbinding, vil de velte seg utover, og du får mye bøyde og krokete stengler. Det kan være gøy det og, men erteblomster har ganske korte stengler i utgangspunktet, så vi vil gjerne ha så mye av den som mulig.
Vi dyrker erteblomster både i tunellen og utendørs, og begge deler har fordeler og ulemper. Tunellen gir oss mulighet til å plante veldig tidlig, og beskytter de sarte blomstene mot regn, som kan gi flekker, og mot vind, som kan røske godt i de store plantene. Men det blir fort varmt der inne når sola står på, og det liker de ikke så godt. Utendørs er temperaturene mer stabilt lave, men der har vi regn og vind. Vi bruker ikke svart plast på bakken der de står, fordi det hever temperaturen. Annet organisk jordekke er veldig bra og anbefales. Det beskytter mot fordamping, og det er viktig at erteblomstene aldri tørker ut. Det er litt tricky å vurdere, for de viser ikke at de er tørste slik mange andre planter gjør. Du må rett og lett stikke fingeren i jorda og er du i tvil så vanner du, særlig når de er nyplantede.
Et par nydelige bilder av Ida og meg som steller erteblomstplanter, Ida luker og jeg binder opp. Litt luking må til, ugress konkurrerer ganske kraftig om vann og næring. Og plantene er flinkere til å vokse enn å klatre, så vi hjelper de ved å binde de inn mot nettingen her og der underveis. Utover det vanner vi og venter på blomstring.
Så begynner festen. Den som oppdager den første knoppen er alltid ivrig på å fortelle det til de andre, det er en stor og glad begivenhet hvert år. Så stirrer vi på den flere ganger og dagen og det føles som å se på vann som skal koke. Men når erteblomster først setter i gang, blir det fort massevis!
De tidlige stenglene er de lengste, etterhvert blir de litt kortere, særlig hvis det er varmt. Som dere ser på bildet blir de ganske lange og kraftige, opp mot 50 cm kan de bli, avhengig av sort. Duften er himmelsk og fråtsingen er i gang. For at blomstringen skal vare må blomstene plukkes jevnt og trutt, så planten ikke får satt frø. Det er faktisk ganske arbeidskrevende, og bør gjøres 2-3 ganger pr uke. Så det er ingen grunn til å spare på konfekten da, plukk inn og fyll huset!Hos oss beregner vi at et hold med erteblomster gir god kvalitet i 5-6 uker, etter det er stenglene for korte og det er blitt så mye smått at vi klarer ikke holde plantene vekk fra frøsetting. Da er det på tide å ha et nytt hold på vei til ettersommeren. Det planter vi alltid utendørs.
Vi håper dere gleder dere til å sette i gang med årets dyrking og at erteblomster står på menyen. Du finner fortsatt frø til mange av våre favorittsorter i nettbutikken vår, følg lenken:
https://nettbutikk.blomsterhagen.no/categories/fro