Å plante blomster

En innføring i basiskunnskaper om planting

Med ny nettside og nytt pågangsmot på bloggingen vår, har vi fått noen tips om hva folk søker etter på nettet innefor det vi driver med. Og på topp kom «å plante blomster!» De som har produsert nettsiden vår har sagt at vi absolutt bør skrive en bloggpost om dette fordi dette lurer folk på!

IMG_20190710_131307-1024x575
Kanskje er det slik du vil ha det. Bildet er fra fantastiske Chatsworth i England.

For meg som er en fullblods blomsternerd er temaet altfor stort, det er hverken fugl eller fisk så jeg får gå konkret til verks. Altså om selve plantingen. Så jeg hopper bukk over valgene man står ovenfor om hvilken plante man skal velge.

9W6A0776-1024x683
Eller drømer du om favner fulle av blomster? Ikke den værste dagen på jobben…

Når man står der med en plante eller ti og et bed foran seg og skal få dette til å bli et blomsterbed bør man allerede ha tatt stilling til og eventuelt forbedret jorda. Jorden bør være grynete som en granola med både store og mindre biter, og smuldre lett i hendene dine. Avhengig av hva du skal plante må du ha slik løs jord et stykke nedover. Det vil si at hvis det er hardt og tett må du finne frem griepen og spavende. Og når du er i gang med det er det kanskje en ide å tilsette litt kompost.

Grynete jord er det vi er ute etter.

Når det er gjort, vil du kanskje gjødsle litt. Hvis det er sommerblomster du skal plante (dvs ettårige, blomstrende planter) har de veldig mye de skal rekke på en sommer, og trenger dermed bra med mat/gjødsel. Er det snakk om stauder eller busker går etableringen gjerne over litt lengre tid. Vi grunngjødsler alle bed med en granulert, organisk gjødsel. Pelletert hønsegjødsel gjør fin nytte, bruk mengdeanvisningen på pakken. Bland det litt ned i bakken med en rive.

9W6A7949-1024x1024
9W6A3504-1024x1024
9W6A7892-1024x1024
9W6A8147-1024x1024

Så er det plantetid, og for plantene er det best å bli plantene i overskyet vær, gjerne regn. Uttørking er alltid den største faren for planter i transitt, de trenger mye vann for å venne seg til nye sjokkerende opplevelser, som f.eks planting. Må du plante i sol blir vann ennå viktigere. Er det tidlig på året og fare for nattefrost, følger en hel andre hensyn å ta, da må du passe på herding og dekking og det ene med det andre. Du kan lese en bra bloggpost om herding hvis du følger denne lenken: https://www.moseplassen.no/2014/03/herding-av-planter/

IMG_9689.CR2_-1024x683
Ikke så gøy for oss å plante i regn, men topp for plantene!

Jeg blir nesten flau over å skrive det, men når man planter skal man ta planten ut av potten den står i. Jeg har faktisk sett folk plante i potten av uvitenhet, og siden jeg nå skal skrive en veldig basic bloggpost om planting får jeg nevne det og. En annen mer vanlig feil er at man planter for grunt. Kanskje er det litt tungt å grave der, og man forsøker å presse planten ned i et hull som ikke er dypt nok. Det resulterer i at jordklumpen planten har rundt røttene stikker opp over jorden man planter i, og det gjør at planten tørker mye lettere ut. Dermed er det vanskeligere å få den til å trives. Så grav dypt nok! Du skal kunne dekke hele jordklumpen med jord uten å bygge oppover, når du er ferdig med å plante skal jordflaten være plan. Har du laget en høyde rundt planten din, forsvinner den når du vanner.

4-1024x768
Blomsterhagens begynnelse, plantene er i bakken men oppryddingen gjenstår.

Når plantene er godt plassert i bakken, må de få vann. Det skal være SVÆRT vått for at det ikke er nødvendig. Vi vanner nyplantede planter også når det regner. Det er noe av det viktigeste du gjør for at planten skal overkomme plantesjokket. Planter er i utgangspunktet ganske rolige typer, de springer ikke rundt omkring, og det å bli flyttet på er sjokkerende for de.

IMG_7431
Bind en pinne til vannslangen, så kan du stå med rett rygg å vanne!

Etter planting kan du gjerne merke plantene dine, slik at du vet hva som er hva. Du kan bruke merkepinner eller du kan la lappene henge på hvis det er en busk. Er du riktig flink tegner du ned et kart over ditt nyplantede bed. Husk sortsnavnet, det er det du kommer til å lure på hvis fargen f.eks er spesielt fin. (sortsnavnet er det siste navnet, det som ofte står med ‘slike’ rundt seg)

1559584855444
Etikettene med navn følger potten og blir plantet sammen med georgineplanten

Og når det er gjort, kan du vaske hendene, koke deg en kopp te og være riktig så fornøyd med deg selv!

Harvest-kollasj-JORD1-Anja-Bruland-Foto-Nina-Ruud
Bare ørlite granne arbeid mellom bilde 1 og 2…

Relatert innlegg

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser