Dyrking og bruk av amaryllis

Amaryllis er nok kanskje den fineste vinterblomsten vi vet, og vi har jobbet i årevis for at den ikke kun skal regnes som en juleblomst. Du kan kjøpe de i potter, som avskårne eller du kan drive de selv fra løk. Og utvalget av sorter med forskjellige former og farger er stort.  

Design_uten_navn_40_

Begynn i rett tid

Å drive frem sin egen amaryllisløk er forbundet med litt spenning da man gjerne vil ha den første blomsten i full prakt til jul. Mange av løkene som selges er temperaturbehandlet for å utvikles på 6-8 uker, men man kan selv påvirke farten ved å regulere lys og varme. Går det for sakte trengs det mer av både lys og varme; går det for fort gjelder det motsatte. Å plante løken i løpet av de første ukene i november pleier å være passelig.

Design_uten_navn_41_

Sett løken i jord eller vann

For å vekke den hvilende løken bør den plasseres med røttene i lunkent vann over natten. Se til at selve løken ikke blir våt. Neste dag er det tid for planting i jord, gjerne i en litt tung krukke som ikke velter når blomsten når sin fulle høyde. Mellom løken og krukkekanten skal det være ca. 2 cm mellomrom. Legg et lag lecakuler i bunn for drenering, og fyll deretter på med blomsterjord. Omtrent halve løken skal stå under jord; trykk til jorden rundt omkring.

For driving i amaryllisvase er det viktig at vannet ikke rekker opp til løken, men noen cm under. Bare røttene skal i vann.

Den spennende ventetiden

Det pleier å ta noen uker innen knoppen viser seg og da er det tid for den første vanningen. Deretter kryper blomsterstengelen sakte fram, men først når knoppen sprekker opp er det tid for den neste vanningen. Deretter holdes jorden fuktig, men gjødsle ikke. Om du vil påskynde tilveksten plasseres krukken på en varmematte eller i vinduskarmen over en varmeovn. Med lavere temperatur kommer knoppene saktere.

Under blomstringen

For at blomstringen ikke skal gå for fort, settes krukken svalere når knoppene har kommet. Amaryllis i blomst trives både i vinduskarmen og et stykke lenger inn i rommet. I vinterhalvåret er ikke for mye lys et problem hos oss, men unngå direkte sollys om blomstene taper farge.

Når en stengel er ferdig blomstret, skjærer du den bort, da det pleier å være flere stengler på gang.

Design_uten_navn_23_

Etter blomstring

Når den siste klokken har blomstret ferdig, er det tid for å forberede løken for hvile dersom man vil spare den til neste år. Vann den godt og begynn å gi næring; først annenhver uke og deretter hver uke fra april. Om du velger å ha løken inne, steller du den som en vanlig potteplante og lar bladene utvikles for å gi næring til løken. Man kan også grave ned krukken i hagen på et delvis skyggefullt sted om sommeren og vanne med litt gjødsel iblant. Før frosten kommer graver man opp krukken, slutter å vanne for at bladene skal visne og lar løken hvile tørt og svalt til den skal drives frem igjen.

Du finner våre amaryllisløk HER i sesongen.

Design_uten_navn_36_

Relatert innlegg

Relaterte produkter

Ved å klikke på knappen bekrefter du at du er enig i våre følgende vilkår og betingelser