Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.54.27-1-1024x896

I 2018 utvidet vi antallet georginer kraftig og testet vi mange nye sorter, til stor glede for både oss, kursdeltakere og besøkende. Det er ikke mange områder i åkeren som får like mye oppmerksomhet som georginefeltene, vi snoker rundt der selv og ganske så mye. Som vi håpet ga testingen oss mange gode nye bekjentskaper, vi prøver oss på en oppsummering her. For informasjon om dyrking av georginer, gå til https://test05.dev06.kloner.no/blog/dyrking-av-georginer-til-snitt

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.54.38-1-600x598

Tallerkengeorginer er noe helt for seg selv, med sine enorme blomster, gjerne opp mot 25 cm store. Mange har aldri sett slike blomster før og det er alltid gøy å vise de frem. Bildet viser i vanlig leseretning Penhill Dark Monarch, Penhill Watermelon, Fairway Spur og Hamari Gold. Den ene like skjønn som den andre. Hvis man liker vilterhet og variasjon (som vi gjør) er Fairway Spur et lite hestehode foran, hvis man liker fargespill er Penhillsortene i toppen, mens den gylne, milde gulfargen til Hamari Gold føles uunnværlig den og.

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.54.47-600x393

Vi har lenge ønsket å ha et godt utvalg av ballgeorginer i varme høsttoner, slik at vi kan lage fine blandede bunter til Åkerbutikken, derfor ble det endel av de på testlisten. Og vi fant, vi fant! Bildene viser Foxy Lady, Jowey Winnie, Daisy Duke, Jomanda, Brown Sugar og Cornel. Like god var også Cornel Brons (men den fikk ikke plass i bildegalleriet). Det er litt forskjell på hvor lange blomsterstengler disse setter og litt på høyde, men det er nevnt i beskrivelsen av hver enkelt sort i nettbutikken. Ballgeorginene tåler litt mer vått vær i blomsten uten å bli flekkete, og er av de som står best i vasen. Men den som kanskje gikk helt til topps, var Lindas Baby, bilde under. i hvert fall dømt etter folks reaksjon. Den er god på alle måter, både dyrkingsmessig, lengden på blomsterstenglene og fargen er vel ikke så værst den heller.

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.55.00-1017x1024

En annen som virkelig ble en favoritt, var Preference. Den produserte et voldsomt antall blomster på lange, snittbare stengler og fargen er temmelig lik Lindas Baby. Bilde under.

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.55.12-1020x1024

Vi trenger alltid rosa i forskjellige utgaver og vi fant noen juveler der og. Det første bildet under viser tallerkengeorginen Islander, som var til forveksling lik vår gamle venn Ottos Thrill, her snakker vi kjempestore blomster! Bildet ved siden av viser Teesbrook Audrey, som vi elsket! Se de laaange stenglene med nydelige supersøte åpne blomster! Desverre har vi ikke klart å få tak i knoller til salg av denne, så kanskje litt dårlig gjort å ha den med her.

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.55.27-1024x1024

Over til venstre ser dere Wizard of Oz som også imponerte oss med sine kjempelange stengler. Det gode med så lange stengler er at man ikke må ta så mye bladverk fra planten når man høster, så det å sette blomster ganske høyt over planten er et stort pluss for oss. Wizard of Oz var også av de mest produktive og lettdyrkede georginene vi har vært borti, i tillegg til at blomstene er plassert veldig vannrett på stengelen, slik at hele blomsterhodet synes når du bruker den i bukett. Til motsetning setter endel georginer blomsten temmelig paralellt med stengelen, som kan gjøre de mer vriene i buketten. Ved siden av ser dere Stolze von Berlin, som ikke var ny hos oss i fjor, men bildegalleriet ble så pent hvis den fikk være med her. Stolze er en varig venn i vår åker og er kommet for å bli.

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.55.37-1024x499

Vi har lett etter en god erstatter for vår gamle kjærlighet Maldiva og fant disse to; Apricot Desire og Yvonne. Maldiva er ikke lettdyrket, vi har masse svinn på knoller som ikke spirer, det tar både plass og tid. Apricot Desire og Yvonne er veldig like Maldiva, men de er ennå likere hverandre! Vi ser ikke forskjell på de. Som Maldiva er de vannliljeformet og ferskenfarget, men de har en mer gyllen undertone enn Maldivas rosa. Begge er som dere ser nydelige.

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.55.44-1024x322

Disse tre passer ikke helt inn i noen gruppe, til venstre den skjønne Break Out, som hos oss ble behandlet som og fremsto som en tallerkengeorgine med enorme blomster, men som klassifiseres som noe mindre. Fargene er nydelige i krem, pudderrosa og lysegult med syrlig grønne knopper tett på blomstene. I midten en gammel og god georgine, Noordwijks Glorie i sin milde, lyse gyllengule farge og til høyre den uvanlige Hollyhill Calico med alskens løsninger på fargespill i spekteret gult, burgunder, rosa, fersken og krem.

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.55.56-1024x496

Også de røde da, rødt er en farge som driver og vokser på oss for tiden, i hvert fall på meg, og jeg leter etter fine rødfarger. Er du ute etter rent røde georginer, helt røde, tror jeg ikke noen slår Cornel eller Spartacus, men vil du ha litt variasjoner rundt rødt kan det vel ikke finnes noen bedre enn Waltzing Mathilda, bildet over til venstre. Den er så full av liv og røre, vakre nyanser og har en bedårende myk blomsterform, kanskje var den fjorårets største gladsak for oss, for vi ble så overrasket over hvor mye den hadde å by på. Blomstene blekner med alderen, så en bunt av disse gir alt annet enn et kjedelig resultat. Bilde nummer to viser Selina, med sin friske bringebærrøde farge, Planten er i laveste laget for snitting, men den er nydelig i bedet og man kan høste så lenge man ikke trenger lange stengler.

Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.56.24-1024x681

Så avslutter vi med et bilde av Ida blant tallerkengeorginene hvor dere kan se at noen av de rekker henne over hodet. Det er skikkelig vinter nå, men kanskje er det derfor vi gleder oss så veldig til ny sommer og georginesesong!Hvis du vil skaffe deg noen av disse knollene, eller andre sorter (denne posten handlet om for oss nye sorter i 2018) kan du følge lenken under til nettbutikken vår.

https://nettbutikk.blomsterhagen.no/categories/knoller