Hvordan sikrer du god frøspiring?

blog-detail-1-1024x770

1. Du trenger en plassering med rett temperatur

2. Les frøpakken nøye

3. Vann godt FØR du sår

4. Hold såbedet fuktig

5. Sjekk såingen din daglig

blog-detail-2-1024x589
Brett til spiring i verkstedet

Spiring

På frøpakken står det ofte nyttig informasjon, men det jeg er mest opptatt av er om frøene skal mørkespires eller lysspires. Står det ingenting om dette (hvis det er en frøpakke med noe informasjon) bør det bety at du bruker vanlig dekkedybde som er tre ganger frøets diameter. Med andre ord, ikke særlig mye for små frø. Så er det endel planter som enten krever eller forestrekker andre forhold. Står det at de skal mørkespires, skal de dekkes helt slik at det ikke slipper lys inn på frøene. Da dekker vi godt med jord, men på små frø vil vi ikke helt begrave dem dypt, derfor legger vi gjerne en papplate eller noe annet oppå såbrettet slik at ikke lys slipper til. Sommerfloks er en av de som skal mørkespires, og de vil rett og slett ikke spire om de får lys. Like viktig er det om de trenger mye lys for å spire og ikke bør dekkes i det hele tatt. Løvemunn er slik, og har veldig smått frø. Slike frø dekker vi ikke med noe jord, men drysser et tynt lag vermiculite på de, ikke slik at det virkelig dekker, men mer som kanel på grøten. Da har de littegrann beskyttelse uten at lyset forsvinner. Når vi dekker små frø med jord bruker vi alltid en jordsold, altså en type sikt som finfordeler jorden bra slik at det ikke blir store klumper over de små frøene.

blog-detail-4-1-661x1024
Et dryss av vermiculite

3. Et stalltips er å venne seg til å vanne jorda FØR du sår. Dette er særlig nyttig med små frø, fordi de lett skylles bort eller ut i kantene når de vannes, i sær hvis de ligger udekket på jordoverflaten. Gjør klar potter og brett med jord, vann godt og la det stå og trekke en halvtimes tid før du sår, da er fuktigheten godt fordelt i jorden og avgir fuktighet til frøene når de blir plassert i eller på jorda.

4. Frøene trenger fuktighet for å spire, og er veldig sårbare for uttørking i denne fasen. Det er vanskelig med øynene å se om et frø holder på å tørke ut, så du bør bare følge med på jorden og vanne før det tørker opp.

Men med tanke på forrige tips vil det være en fordel om man slipper å vanne så ofte, og det er mye bedre å holde det jevnt fuktig enn at det tørker og vannes jevnlig. Derfor dekker vi alle såbrett med plast. Hvis jorden er god vannet før såing vil det som regel være nok vann til spiringen med plast som hindrer uttørking. Ikke bruk gladpack, den klistrer seg til seg selv og er umulig å ta av og på. Vi bruker dekkplast kjøpt hos et byggvarehus, den er lett å bruke mange ganger år etter år. Kanskje har du allerede noe slikt stående i boden. Pass på at temperaturen under plasten kan bli VELDIG høy hvis brettet ditt står eksponert for sol, og frøene kan bli skadet. Trekk for gardinene eller sett brettet et sted solen ikke treffer.

Så må du følge med på pottene og brettene dine. Har du vannet for lite før såing kan det hende du må ettervanne. Avhengig av frøene du har sådd, kan du vurdere å vanne nedenfra, altså sette pottene/brettene i en beholde med vann og la vannet trekke opp. Alternativt kan du dusje de for å få vannet skånsomt. Men med god forhåndsvanning kan det hende du slipper dette, Når frøene er spirt er det viktig at plasten taes av ganske raskt. Kanskje ikke når den første spiren viser seg, for du vil gjerne at alle frøene dine skal spire, men plasten skal av når spiringen er godt i gang. Den tynger de små spirene og det blir lett for varmt under der.

Image-1
Bruk gjerne en jordsold for å dekke frøene jevtn

Men med tanke på forrige tips vil det være en fordel om man slipper å vanne så ofte, og det er mye bedre å holde det jevnt fuktig enn at det tørker og vannes jevnlig. Derfor dekker vi alle såbrett med plast. Hvis jorden er god vannet før såing vil det som regel være nok vann til spiringen med plast som hindrer uttørking. Ikke bruk gladpack, den klistrer seg til seg selv og er umulig å ta av og på. Vi bruker dekkplast kjøpt hos et byggvarehus, den er lett å bruke mange ganger år etter år. Kanskje har du allerede noe slikt stående i boden. Pass på at temperaturen under plasten kan bli VELDIG høy hvis brettet ditt står eksponert for sol, og frøene kan bli skadet. Trekk for gardinene eller sett brettet et sted solen ikke treffer.

← Forrige Neste →