Alle innlegg

Velkommen til vår blogg! Vi forsøker å skrive bloggposter om det vi føler det er en del spørsmål om, og om andre ting vi synes flere burde vite om innefor det vi driver med. Det kan være dyrking generelt eller om spesielle sorter, bruk av blomster i binderi, favorittsorter, nye oppdagelser eller lignende. Vi håper du finner noe som interesserer deg!

 1. IMG_0913_1_

  Narsisser er enkle, robuste, villige og finnes i et stort utvalg sorter!

  Narcissene har lenge vært en undervurdert art i planteriket, men endelig begynner den å få momentum. Vi merker godt denne økte interessen, og det er gledelig at disse litt beskjedne og greie  plantene får litt hurrarop og beundring. Det tok ikke så mange år i snittblomstbransjen før vi begynte å oppdage hvor mange fine sorter det fantes av narsisser, og siden da har vi blitt kjent med mange flere. Mange av de har nydelig og sterk duft, mange av de er fylte eller doble. De finnes i mange skjønne farger som krem, aprikos, fersken, laks, alle nyanser av gult og oransje. Så la oss få hylle denne planten litt mer!

  narcisser_1_
  Les mer »
 2. Minikurs i såing

  Minikurs i såing

  Vi får mange henvendelser om såing og har laget et minikurs for å forsøke å hjelpe dere litt i gang.

  Les mer »
 3. Georgineknoller, en guide om deling og biologi.

  Georgineknoller, en guide om deling og biologi.

  Dahlia Knoll- og Deleguide - Med våren rett rundt hjørnet og etterhvert litt mer varme, tenkte jeg dette ville være et flott tidspunkt å begynne på noen jeg har ønsket en stund; en blogg. Jeg håper det vil være en hverdagslig ting, mest om tips og triks for dyrking og forskjellige hendelser her på gården. Er det noen bedre måte å begynne på enn med en gjennomgang av dahliaknoller?
  Les mer »
 4. Himmelske Cosmos

  Himmelske Cosmos

  Enkel å dyrke, stor avling og overjordisk vakker. Klart du må ha Cosmos i hagen!

  Les mer »
 5. Planting av høstløk

  Planting av høstløk

  Det er høst, og tiden for planting av høstløk både for oss og for dere, mange nye løkdrømmer for våren skal i bakken. Med høstløker mener vi alle løker som kjøpes og plantes på høsten, men blomstringstiden er vanligvis på våren eller tidlig sommer. De mest brukte er selvfølgelig tulipanene, men narcisser, allium og fritillaria seiler opp som gode tillegg.

  Les mer »
 6. Å plante blomster

  Å plante blomster

  Med ny nettside og nytt pågangsmot på bloggingen vår, har vi fått noen tips om hva folk søker etter på nettet innefor det vi driver med. Og på topp kom «å plante blomster!»

  Les mer »
 7. Grønne planter til Bukettfyll

  Grønne planter til Bukettfyll

  Når snittblomsthagen skal realiseres, er det som regel ikke de unseelige grønne plantene man drømmer mest om, de roper ikke så høyt hverken i drømmene eller i virkeligheten. Men dere skal ikke binde mange buketter fra hagen før dere oppdager hvor viktige de er, og at det fort blir for lite av de. 

  Les mer »
 8. Dyrking av georginer til snitt

  Dyrking av georginer til snitt

  Jeg er nylig ferdig med planen for årets georginedyrking, og har bestilt alt for mange nye sorter. Å bla gjennom alle sortene minner mye om å ha en konfekteske på fanget og selvkontrollen blir deretter.

  Les mer »
 9. Løvemunn i snitthagen

  Løvemunn i snitthagen

  Når vi skulle begynne med frøsalg av snittblomster, var løvemunnene helt essensielle. Løvemunn er en så viktig plante i vår blomsteråker, og nå når vi etterhvert har blitt kjent med de utrolig vakre sortene som finnes er det så hyggelig å kunne tilby de til dere.

  Les mer »
 10. Dyrking av ranunkler og anemoner

  Dyrking av ranunkler og anemoner

  I disse dager har mange av dere vært i nettbutikken vår og bestilt knoller av ranunkler og anemoner, og kanskje vet dere lite om hva som vil komme i posten om litt. Det er på sin plass å be dere senke forventningene, de er ikke så imponerende ved første øyekast.

  Les mer »
 11. Nitrogen til besvær

  Nitrogen til besvær

  Vi vet jo ikke hva dere ønsker å lese om i bloggen vår, er det lettbent blomsterunderholdning (ja der var det en RR referanse, for de som fikk den med seg) eller vil dere ha tyngre stoff, mer kunnskap. Siden dagens teknologi gir alskens muligheter til å overvåke trafikk, prøver vi begge deler og ser hva som blir lest mest, sånn til å begynne med

  Les mer »
 12. Frønyheter i nettbutikken 2019

  Frønyheter i nettbutikken 2019

  Frøsalget i nettbutikken har vært i gang et par uker, og det er kanskje litt sent å si noe om årets nyheter. Men vi gjør det allikevel :-)For oss er det viktig å teste alt vi skal selge i butikken, vi vil kunne anbefale sortene med sikkerhet.

  Les mer »
 13. Dyrking av erteblomster

  Dyrking av erteblomster

  Det er fortsatt vinter, men det er akkurat som om frøposene har begynt å gi litt lyd, jeg kjenner at de ligger der og sier fra at snart er det på tide, snart skal vi begynne å så. Og noe av det første vi sår, er det første holdet med erteblomster.

  Les mer »
 14. Våre georginefavoritter fra 2018

  Våre georginefavoritter fra 2018

  I 2018 utvidet vi antallet georginer kraftig og testet vi mange nye sorter, til stor glede for både oss, kursdeltakere og besøkende. Det er ikke mange områder i åkeren som får like mye oppmerksomhet som georginefeltene, vi snoker rundt der selv og ganske så mye.

  Les mer »
 15. Hvordan sikrer du god frøspiring?

  Hvordan sikrer du god frøspiring?

  1. Du trenger en plassering med rett temperatur

  2. Les frøpakken nøye

  3. Vann godt FØR du sår

  Les mer »
 16. Når nettene blir korte og kulda setter inn…

  Når nettene blir korte og kulda setter inn…

  Kreativ overskrift, ikke sant? Et stadig gjentakende tema i Åkerbutikken og på kurs er når man kan plante ut på våren. Mange ønsker seg et kort og greit svar, og det er umulig å gi. Mars, april og mai er måneder hvor hagelengselen er stor, og noen fine dager gjør det fristende å plante. For oss som lever av dyrking må vi bruke våren og strekke i dyrkingsesongen, og tidlig utplanting er dermed noe vi har ganske mye erfaring med. Å forstå hva man kan plante ut og når har sin logikk, men du må skjønne noen sammenhenger.

  Skjermbilde-2020-08-14-kl.-10.19.20-1024x1024
  Vi trenger avling i juni og må plante ut tidlig. Dette bildet er tatt 13.juni 2018.

  Først av alt, det er massevis du kan gjøre for å få plantene ut tidlig, hvis du vil ta jobben med det. Dette er en tid for oss som er villig til å gi plantene en konstant plass i hodet, aldri glemme dem og kontinuerlig følge med på værmeldingen. For dere som vil plante og slippe å tenke mer på det, bør du vente til det er trygt, alternativt vite at du tar en sjanse. For Osloområdet er 1.juni den såkalt sikre datoen, da er du helt trygg mot frost. I realite

  Les mer »
 17. Sommerlivet med Georginer

  Sommerlivet med Georginer

  Hvert år er et nytt og spennende georgineår, dette året er intet unntak. Og kryss i taket og bank i bordet, 2020 er foreløpig et topp år for georginene! 2018 var et godt georgineår, med masse sol og varme. 2019 var et riktig dårlig år, kjølig og fryktelig vått. 

  Les mer »
 18. Løkplanter i buketter

  Løkplanter i buketter

  Det er på tide å plante løk til vårens blomstring! Selv om våren virker langt unna, er det egentlig helt topp at noe av vårens arbeid kan gjøres nå på høsten, om våren er det mer enn nok å gjøre. Den ideelle tiden for å plante løk er forskjellig i Norges langstrakte land.

  Les mer »
 19. Tidligsådde ettåringer

  Tidligsådde ettåringer

  I årenes løp begynner vi å få endel på plass hva angår når vi skal så de forskjellige frøene. Hos oss er det ikke sånn at det er om å gjøre å plante ut alt så tidlig som mulig, da får vi masse blomstring i juli hvor de fleste av kundene våre er på ferie. Så vår såplan handler like mye om vente så lenge som mulig som å komme i gang så tidlig som mulig. Såplanen vår består av et digert exelark hvor vi noterer inn alle sorter og alle runder de skal sås i. Årets skjema har 130 linjer for ettåringer som skal sås til vår åker, så vi har mange arter, for i tillegg kommer alle stauder, busker, knoller, løker m.m som vi dyrker. Mye å holde styr på, men mangfoldet i åkeren er en av våre største gleder. En viktig kolonne i såskjemaet er der hvor vi har skrevet inn såuke, den gjør det lett å finne ut hva som står for tur i hver uke. Vi begynte å så i forrige uke. Hadde det vært et normalår hadde vi gjerne begynt en uke eller to tidligere, men nå ser det ut til at det tar litt tid før jorda (som vi ikke har sett på månedsvis) vil være planteklar. Og planter som blir stående i pluggbrett etter at de er utplantingklare er ikke det beste vi vet, og selvsagt ikke det beste de vet, plantene altså.. Her er hva vi har sådd allerede:

  Les mer »